Приготвянето на този сос за руло Стефани е лесно и бързо, а резултатът който дава е още по невероятен и вкусен.
Необходими продукти:
- 2 с.л. краве масло;
- 2 с.л. брашно;
- 400 мл прясно мляко;
- 100 мл готварска сметана;
- 1 ч.л. горчица;
- 1 ч.л. лимонов сок;
- сол на вкус;
- черен пипер на вкус.
Виж още: Кака да не се напука Руло стефани
Приготвяне на сос за руло Стефани
Най-напред разтопете маслото в малка тенджера на слаб огън, като внимавате да не загори. Щом стане течно и започне леко да къкри, добавете към него брашното наведнъж. След това започнете енергично да разбърквате с телена бъркалка, за да се получи гладка каша без бучки.
Гответе така около 2 минути, докато брашното придобие лек златист оттенък и се усети деликатен орехов аромат. Това ще бъде знак, че добре се е запекло и няма да остави вкус на сурово в соса.
След това започнете постепенно да наливате прясното мляко към сместа, като го добавяте на тънка струйка, без да спирате да разбърквате. Много важно е млякото да не е студено, а със стайна температура или леко затоплено, за да не се пресече сосът.
Виж още: Сос за пълнени чушки
Разбърквайте непрекъснато и щом сосът започне да се сгъстява и придобива кадифена текстура, намалете огъня още повече и го оставете да къкри около 4-5 минути.
След като основата на соса е готова, добавете готварската смеатана и внимателно разбъркайте отново, за да успее да се слее напълно с млечната основа.
Прибавете и горчицата към него, която ще придаде лек пикантен и дълбок вкус. Капнете и няколко капки лимонов сок, тъй като той ще балансира мазнината и ще подчертае останалите аромати. Накрая подправете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
За последно оставете почти готвия сос за руло Стефани да поври още няколко минути, след което го извадете и сервирайте топъл.
Виж още: Класически бял сос
Кратки съвети
- Ако сосът стане твърде гъст, може да добавите още малко мляко или сметана;
- Сос е подходящ не само за руло Стефани, но и за печени зеленчуци, картофено пюре или пиле;
- Сервирайте го топъл, веднага след приготвянето, за да се запази копринената му текстура.
Този сос за руло Стефани ще придаде още повече мекота и дълбочина на всяка хапка от това любимо на мнозина ястие. Той е лесен за приготвяне, но с изтънчен вкус, който впечатлява. Опитайте тази рецепта, за да внесете нова нотка в класическата домашна кухня.
Виж още: Сос бешамел за лазаня
Снимка: Adobe