You dont have javascript enabled! Please enable it!

Сос скордаля – 4 варианта за вкусен гръцки сос

Сос скордаля е мек ​​кремообразен бял сос с чесън, който е много популярен в гръцката кухня. Той е отличен дресинг за всяко рибно или месно предястие, а също така работи добре като студен дип с пресни зеленчуци.

Името му идва от гръцката дума за чесън – skórdo. Има различни варианти за приготвяне на сос скордаля, като винаги в рецептата присъства чесън. Другите съставки варират и можете също да екпериментирате, като използвате орехи или бадеми и лимонов сок вместо оцет.

А ето и нашите рецепти, които дали ще завършат като предястие към препечен хляб или като гарнитура към риба, или и друг вид месо ще изберете сами.

Не пропускайте: Застройка за мусака

Класически сос скордаля

Класическия варинт на соса е един от най-характерните сосове за гръцката кухня, който се е приготвял там още от древни времена и тогава се е наричал скородалми. Днес в много части на Гърция сос скордаля се нарича още алиада (от италианската agliata / aglio = чесън).

Основните му съставки са зехтин и чесън , които объркват в хаванче и след това се добавят хляб или варени картофи, ядки или други съставки, за да придадат плътност на крайния резултат.

Необходими продукти

  • 3 скилидки чесън;
  • ½ ч. л. сол;
  • 1 супена лъжица орехи (нарязани);
  • 1 супена лъжица оцет;
  • 3 филийки черен или бял хляб без кората;
  • ½ ч.ч. зехтин;
  • цели орехови ядки и магданоз за украса.

Как се прави гръцкия чеснов сос

В дървено хаванче добавете чесъна и солта и ги намачкайте добре. Може предварително да нарежете чесъна на половинки.

Поставете хляба в купа с вода, оставете 2 минути да омекне и отстранете кората, след което изстискайте добре водата.

Прехвърлете си счукания чесън със солта в удобна купичка и прибавете орехите, оцета и хляба. Разбъркайте малко и прибавете и зехтина, но на малки порции с постоянно бъркане през цялото време докато се поеме напълно и се образува хубава кремообразна смес.

Поставете в купичка за сервиране и украсете с ядки и магданоз.

Малки съвети: Орехите трябва да са с добро качества и да не са гранясали. Доброто качество на зехтина също е важно, а чесъна трябва да е стар, но свеж без наранявания.

Ако добавите твърде много от зехтина и той се отдели отстрани, добавете още малко наквасен и добре изцеден от водата хляб

Сос скордаля с картофи и лимон

сос скордаля

Необходими продукти

  • 3-4 средни по големина картофи;
  • 4 скилидки чесън (виж още чеснов сос);
  • 1/2 ч.ч. зехтин.
  • 1/2 ч. л. сол;
  • ½ лимон (само сокът);
  • ½ филии бял хляб без кората.

Начин на приготвяне

Обелете картофите и сварете до омекване. Оставете да изстинат и ги поставете в купа, като ги пасирате в кухненски робот или с пасатор. Накиснете хляба в студена вода за няколко минути и изстискайте излишната вода.

Добавете картофите към хляба. Почистете скилидките чесън и ги счукайте с преса или и в хаванче, като добавите и тях в купата.

Най-накрая добавете лимонов сок и зехтина и бъркайте докато получите гладка и кремообразна смес.

След като сосът е готов, приберете в хладилник за да се охлади. Сосът може да се съхранява в хладилник до една седмица. Сервирайте с месо, риба или зеленчуци и като дресинг към крутони.

Сос скордаля с олио и яйце

сос скордаля

Необходими продукти

  • 6 картофа
  • 1 яйце;
  • 5 скилидки чесън;
  • сока от половин лимон;
  • 3 с.л винен оцет;
  • 80 мл олио;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

Почистете, измийте и нарежете картофите на едро. Сложете ги в тенджера и сварете докато омекнат.

Докато се варят картофите, обелете чесъна. , Сварените картофи разбийте добре до кремообразна смес, докато са още топли. Добавете солта, чесъна, лимона и оцета.

С миксер или пасатор малко по малко (на тънка струйка), добавете зехтина и слънчогледовото олио.

Ако използвате яйце, го добавяме накрая, докато сместа е още топла и  продължавате да разбивате. Така сосът скордаля става пухкав и бял от яйцето.

***

Знаете ли че преди да получи името си сос скордаля, в древна Гърция също са правили подобен сос със зехтин, чесън и варен праз, който са наричали митото и са го добавяли къс рибата треска.

Скордаля сос с бадеми

Скордаля е сос, който обикновено се използва върху риба или зеленчуци, но в някои рецепти се прави с бадеми вместо с орехи. Използвайте това, което ви харесва, но не забравяйте да препечете орехите, за да подобрите техния богат вкус. В някои рецепти се ползва и кисело мляко, а в България то е национална гордост.

Продукти и съставки:

  • 1 чаша бадеми (печени);
  • ½ чаша пълнозърнест хляб, пресен;
  • 6 скилидки чесън, смлени;
  • ½ чаена лъжичка сол;
  • ¼ чаша червен винен оцет или 3 супени лъжици лимонов сок;
  • ½ до ¾ чаша екстра върджин зехтин;

Как се прави

Смесете бадемите, хляба, чесъна и малко сол в купата на кухненския робот и разбъркайте.  Добавете оцет и след това постепенно от зехтина, докато сместа стане гъста, кремообразна и запази формата си, когато се обърне с лъжица.

Не пропускайте и другите ни предложения за вкусни сосове:

Сос за пълнени чуки по 5 начина

Класически бял сос

Гъбен сос за пържоли

Класически сос Цезар

Марината за свинско месо

Марината за пилешко месо

В заключение може да кажем, че това не само е страхотен дип за зеленчуци, хляб и риба, но също така се сервира като гарнитура за меса на скара, така че този сос може да бъде толкова гъвкав и да експериментирате с него, колкото исакте.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име