Сос скордаля е мек кремообразен бял сос с чесън, който е много популярен в гръцката кухня. Той е отличен дресинг за всяко рибно или месно предястие, а също така работи добре като студен дип с пресни зеленчуци.
Името му идва от гръцката дума за чесън – skórdo. Има различни варианти за приготвяне на сос скордаля, като винаги в рецептата присъства чесън. Другите съставки варират и можете също да екпериментирате, като използвате орехи или бадеми и лимонов сок вместо оцет.
А ето и нашите рецепти, които дали ще завършат като предястие към препечен хляб или като гарнитура към риба, или и друг вид месо ще изберете сами.
Не пропускайте: Застройка за мусака
Класически сос скордаля
Класическия варинт на соса е един от най-характерните сосове за гръцката кухня, който се е приготвял там още от древни времена и тогава се е наричал скородалми. Днес в много части на Гърция сос скордаля се нарича още алиада (от италианската agliata / aglio = чесън).
Основните му съставки са зехтин и чесън , които объркват в хаванче и след това се добавят хляб или варени картофи, ядки или други съставки, за да придадат плътност на крайния резултат.
Необходими продукти
- 3 скилидки чесън;
- ½ ч. л. сол;
- 1 супена лъжица орехи (нарязани);
- 1 супена лъжица оцет;
- 3 филийки черен или бял хляб без кората;
- ½ ч.ч. зехтин;
- цели орехови ядки и магданоз за украса.
Как се прави гръцкия чеснов сос
В дървено хаванче добавете чесъна и солта и ги намачкайте добре. Може предварително да нарежете чесъна на половинки.
Поставете хляба в купа с вода, оставете 2 минути да омекне и отстранете кората, след което изстискайте добре водата.
Прехвърлете си счукания чесън със солта в удобна купичка и прибавете орехите, оцета и хляба. Разбъркайте малко и прибавете и зехтина, но на малки порции с постоянно бъркане през цялото време докато се поеме напълно и се образува хубава кремообразна смес.
Поставете в купичка за сервиране и украсете с ядки и магданоз.
Малки съвети: Орехите трябва да са с добро качества и да не са гранясали. Доброто качество на зехтина също е важно, а чесъна трябва да е стар, но свеж без наранявания.
Ако добавите твърде много от зехтина и той се отдели отстрани, добавете още малко наквасен и добре изцеден от водата хляб
Сос скордаля с картофи и лимон
Необходими продукти
- 3-4 средни по големина картофи;
- 4 скилидки чесън (виж още чеснов сос);
- 1/2 ч.ч. зехтин.
- 1/2 ч. л. сол;
- ½ лимон (само сокът);
- ½ филии бял хляб без кората.
Начин на приготвяне
Обелете картофите и сварете до омекване. Оставете да изстинат и ги поставете в купа, като ги пасирате в кухненски робот или с пасатор. Накиснете хляба в студена вода за няколко минути и изстискайте излишната вода.
Добавете картофите към хляба. Почистете скилидките чесън и ги счукайте с преса или и в хаванче, като добавите и тях в купата.
Най-накрая добавете лимонов сок и зехтина и бъркайте докато получите гладка и кремообразна смес.
След като сосът е готов, приберете в хладилник за да се охлади. Сосът може да се съхранява в хладилник до една седмица. Сервирайте с месо, риба или зеленчуци и като дресинг към крутони.
Сос скордаля с олио и яйце
Необходими продукти
- 6 картофа
- 1 яйце;
- 5 скилидки чесън;
- сока от половин лимон;
- 3 с.л винен оцет;
- 80 мл олио;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Почистете, измийте и нарежете картофите на едро. Сложете ги в тенджера и сварете докато омекнат.
Докато се варят картофите, обелете чесъна. , Сварените картофи разбийте добре до кремообразна смес, докато са още топли. Добавете солта, чесъна, лимона и оцета.
С миксер или пасатор малко по малко (на тънка струйка), добавете зехтина и слънчогледовото олио.
Ако използвате яйце, го добавяме накрая, докато сместа е още топла и продължавате да разбивате. Така сосът скордаля става пухкав и бял от яйцето.
***
Знаете ли че преди да получи името си сос скордаля, в древна Гърция също са правили подобен сос със зехтин, чесън и варен праз, който са наричали митото и са го добавяли къс рибата треска.
Скордаля сос с бадеми
Скордаля е сос, който обикновено се използва върху риба или зеленчуци, но в някои рецепти се прави с бадеми вместо с орехи. Използвайте това, което ви харесва, но не забравяйте да препечете орехите, за да подобрите техния богат вкус. В някои рецепти се ползва и кисело мляко, а в България то е национална гордост.
Продукти и съставки:
- 1 чаша бадеми (печени);
- ½ чаша пълнозърнест хляб, пресен;
- 6 скилидки чесън, смлени;
- ½ чаена лъжичка сол;
- ¼ чаша червен винен оцет или 3 супени лъжици лимонов сок;
- ½ до ¾ чаша екстра върджин зехтин;
Как се прави
Смесете бадемите, хляба, чесъна и малко сол в купата на кухненския робот и разбъркайте. Добавете оцет и след това постепенно от зехтина, докато сместа стане гъста, кремообразна и запази формата си, когато се обърне с лъжица.
Не пропускайте и другите ни предложения за вкусни сосове:
Сос за пълнени чуки по 5 начина
В заключение може да кажем, че това не само е страхотен дип за зеленчуци, хляб и риба, но също така се сервира като гарнитура за меса на скара, така че този сос може да бъде толкова гъвкав и да експериментирате с него, колкото исакте.