Свинските котлети са класическо ястие, обичано заради своя богат вкус и сочна текстура. Сотирани свински котлети са начин на приготвяне, при който месото се готви бързо на висока температура с малко количество мазнина, запазвайки неговата сочност и аромат.
В тази рецепта ще ви представим подробни стъпки за приготвяне на перфектни сотирани свински котлети, от чийто резултсат със сигурност ще останете доволни.
Необходими продукти:
- свински котлети – 4 броя, с дебелина около 2 см
- сол и прясно смлян черен пипер, на вкус
- зехтин или растително олио – 2 супени лъжици
- краве масло – 2 супени лъжици
- пресни подправки – 2 стръка розмарин или мащерка
- чесън – 2 скилидки, леко смачкани
Начин на приготвяне на сотирани свински котлети
Извадете свинските котлети от хладилника поне 30 минути преди готвене. Това ще им позволи да достигнат стайна температура, което води до по-равномерно готвене.
Подсушете котлетите с кухненска хартия. Подправете ги обилно от двете страни със сол и прясно смлян черен пипер.
Използвайте голям чугунен или тефлонов тиган. Загрейте 2 супени лъжици зехтин или растително олио на средно-висока температура. Тиганът трябва да е добре загрят, преди да добавите месото, това ще гарантира добър загар.
Поставете свинските котлети в тигана и не ги местете за 3-4 минути. Това позволява да се образува хубава кафява коричка.
Обърнете котлетите с щипки, намалете леко температурата и добавете 2 супени лъжици масло, 2 смачкани скилидки чесън и няколко стръка розмарин или мащерка.
С помощта на лъжица започнете да поливате месото с разтопеното масло за 2-3 минути. Това ще добави допълнителен вкус и ще поддържа котлетите сочни.
Най-сигурният начин да проверите дали свинските котлети са готови е да използвате термометър за месо. Вътрешната температура трябва да бъде 62-65 градуса. Ако нямате термометър, натиснете месото, трябва да е твърдо, но леко пружиниращо.
Извадете котлетите от тигана и ги поставете върху дъска или чиния. Покрийте ги леко с алуминиево фолио и ги оставете да починат 5-10 минути за да позволите на соковете да се разпределят равномерно, запазвайки месото сочно.
Нарежете котлетите и ги поднесете със сос от тигана, печени картофи, сотирани зеленчуци или свежа салата.
Сотираните свински котлети са бързо, лесно и изключително вкусно ястие, което се приготвя за по-малко от 30 минути. С правилната техника ще получите златиста коричка отвън и сочност отвътре.
Да ви е сладко!