За да направите сочна мусака с кайма не е нужно да променяте съставките или да търсите по различна рецепта. Тайната на вкусната мусака, която да бъде толкова сочна след приготвяне се крие в един малък трик, който ще издигне рецептата на съвсем ново равнище.
Как да направите сочна мусака с кайма
За да не ви държим в напрежение ще споделим някои тънки моменти още сега. След като приготвите мусаката по описания в рецептата по-долу начин и я прехвърлите в тава, доливате вода на око, колкото да се разреди до консистенция на гъста супа. Идеята е да сложите достатъчно вода, за да може да се сварят картофите, но да не се изпари всичката за получите накрая сочна мусака с кайма и картофи.
Така, мусаката ще стане по-сочна, като останалата вода, ще се смеси с каймата, подправките, моркова и лукът, като ще образува приятна на вкусна кашица.
Ако сложите по-малко вода, то тя ще се изчерпи при сваряването на картофите и цялата консистенция ще се сгъсти, а мусаката ще стане по-суха. За да избегнете това ако се наложи, добавете малко вода по-време на печенето, ако прецените че се изпарява прекалено бързо, преди още картофите да са сготвени.
Ето и необходимите продукти:
- 500 гр картофи;
- 350-400 гр. кайма;
- 2 настъргани домати;
- 1 глава лук;
- 2 моркова;
- олио;
- чубрица;
- червен пипер и черен пипер;
- сол на вкус.
- 4 яйца;
- 400 гр кофичка кисело мляко;
- половин пакетче бакпулвер;
- сол.
Начина на приготвяне може да следвате стъпка по стъпка в описаната тук рецепта за класическа мусака.
Съвет: когато приготвяте заливката за мусака, я добавете едва след като картофите са сварени и ястието е почти готово. Ако я сложите по-рано рискувате тя да протече между каймата и картофите и да се смеси със сока на мусаката, което ще я направи по-гъста и не толкова сочна.
Успех!
Виж още: