Това сочно печено агнешко бутче на фурна, е класика, която често присъства на българската трапеза по време на празници като Великден и Гергьовден. Комбинацията от крехко месо и ароматни подправки създава неповторим вкус, който събира семейството около масата.
Представяме ви подробна рецепта за агнешко бутче на фурна и се надяваме крайния резултат да е повече от задоволителен.
Необходими продукти
За да приготвите сочно печено агнешко бутче на фурна, ще са ви необходими следните продукти и подправки:
- 1 агнешко бутче (около 2 кг.)
- 2 връзки пресен лук
- 5-6 стръка пресен джоджен
- 4-5 скилидки чесън
- 1/2 ч.ч. олио или зехтин
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- сол по вкус
- 1 ч.ч. топла вода
Сочно печено агнешко бутче на фурна, стъпка по стъпка
Измийте добре агнешкото бутче под течаща вода и го подсушете с кухненска хартия. С остър нож направете малки разрези по повърхността на месото, за да може подправките да проникнат по-добре.
Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки. Нарежете пресния лук и джоджена на ситно.
Мариноване на агнешкото бутче
В купа смесете олиото или зехтина с червения пипер, черния пипер и солта и разбъркайте добре, докато се смесят. С получената смес щедро намажете агнешкото бутче от всички страни, като се уверите, че подправките проникват и в направените разрези.
Поставете филийките чесън в разрезите на месото. Поръсете бутчето с нарязаните пресен лук и джоджен, като леко ги притиснете към повърхността на месото. Покрийте агнешкото бутче с прозрачно фолио и го оставете да престои на хладно място или в хладилник за поне 2 часа, а най-добре за една нощ. Това ще позволи на месото да поеме ароматите на подправките и да стане по-крехко.
Печене на агнешкото бутче
Загрейте фурната до 180 градуса. Изберете подходяща тава за печене, която да побере бутчето. Поставете маринованото агнешко бутче в тавата и добавете около 1 чаша топла вода в тавата, за да осигурите влага по време на печенето.
Покрийте тавата плътно с алуминиево фолио, за да задържите влагата и да предотвратите изсъхването на месото. Поставете в предварително загрятата фурна и печете бутчето за около 2,5 до 3 часа. Времето за печене може да варира в зависимост от размера на бутчето и индивидуалните предпочитания за степента на изпичане.
Около 30 минути преди края на печенето, отстранете фолиото, за да позволите на месото да придобие златиста и хрупкава коричка. През това време можете периодично да поливате бутчето със соса от тавата, за да остане сочно.
Сервиране
След като агнешкото бутче е добре опечено, го извадете от фурната и нека си почине за около 15 минути преди нарязване. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно в месото, което ще го направи още по-сочно. Нарежете бутчето на порции и сервирайте с гарнитура по избор, като печени картофи, задушени моркови, зелена салата или традиционна българска дроб сарма.
Виж още: