Спанак с ориз на фурна (класическа рецепта)

Спанакът има голяма хранителна стойност, особено когато е пресен, приготвен на пара, бързо сварен или в ястия като спанак с ориз на фурна, спаначена супа и др. Той е богат източник на каротин, витамин С, фолат и фибри, както и витамин Е, витамин К, магнезий и няколко жизненоважни антиоксиданта.

В популярния фолклор спанакът е богат източник на желязо. Наистина има значително количество желязо в спанака. Порция от 60 грама варен спанак съдържа около 1,9 мг желязо, докато много зелени зеленчуци съдържат по-малко от 1 мг желязо за еквивалентна порция. Въпреки това неговата популярност е по-голяма, отколкото съдържанието на желязо на 100 гр. от листната маса  в действителност.

Спанак с ориз на фурна

спанак с ориз на фурна

Тази рецепта е съвсем обикновена и изчистена от странични аромати и продукти, които могат да заглушат вкусовите качества на спанака и без заливка. Въпреки това е изключително здравословна и ако добавите няколко лъжици кисело мляко, ястието е просто ненадминато по вкус.

Необходими продукти

  • 500 гр. спанак;
  • 200 гр. ориз;
  • 5-6 стръка зелен лук;
  • 1 глава кромид лук;
  • пресен джоджен;
  • сол;
  • 100 мл. олио.

Как се прави спанак с ориз на фурна

спанак с ориз на фурна

Нарежете на ситно двата вида лук и ги запържете в сгорещената мазнина за 5-6 минути. Прибавете измития, почистен и нарязан предварително спанак и задушавайте за още 5 минути. Прибавете изчистения и измит ориз и сипете вода, колкото да покрие ястието.

Подправете със ситно нарязан джоджен и сол. Гответе ястието на котлона, около 10-15 минути и доливайте вода ако има нужда. Прехвърлете го в тавичка и го сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Гответе ястието до готовност на ориза.

спанак с ориз на фурна

Сервирайте топло с кисело мляко и чесън (комбинацията е страхотна).

Да ви е сладко!

Ако сте направила ястието по тази рецепта за спанак с ориз на фурна и ви е допаднало на вкус, разгледайте и другите ни предложения за спаначена супа и крем супа от тиква с картофи.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Класически бял сос – 5 варианта за универсален сос за чушки, кюфтета и др.

Класическия бял сос е най-често комбинация от масло, брашно и мляко, които смесени заедно с различни подправки образуват кремообразна текстура, подходяща за най-различни ястия....