Спаначена супа

Спаначена супа е класическо ястие в българската кухня, което е едновременно вкусно и полезно.

То се приготвя лесно, и е комбинация от свежи сезонни продукти като спанак, картофи и моркови, което го прави идеален избор за обяд или вечеря като предястие, а често и като основно, като разтоварваща храна.

Необходими продукти за спаначена супа:

  • 300 г пресен спанак (или замразен, ако не е сезонът за пресен)
  • 3 средни картофа
  • 1 голям морков (настърган)
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън (по желание)
  • 50 мл олио или 2 супени лъжици масло
  • 1 литър зеленчуков бульон или вода
  • джоджен на вкус
  • сол и черен пипер на вкус

За застройката:

  • 300 гр. кисело мляко;
  • два жълтъка.

За запръжката:

  • 50 мл. олио;
  • 1 ч.л. червен пипер.

Начин на приготвяне на спаначена супа

Загрейте олиото или маслото в тенджера на среден огън. Добавете нарязания лук и чесъна и ги запържете за около 2-3 минути, докато станат прозрачни. Добавете и настърганите моркови, като разбърквате периодично. Готвите около 5 минути, докато морковите омекнат.

След като зеленчуците са добре запържени, добавете нарязаните картофи в тенджерата. Разбъркайте добре, за да се покрият с олиото и аромата на лука и чесъна.

Налейте зеленчуковия бульон или водата в тенджерата и увеличете температурата, докато сместа започне да завира. След това намалете котлона и оставете супата да къкри на слаб огън, докато картофите омекнат, около 15-20 минути.

След като картофите са готови, добавете накълцания спанак към супата. Ако използвате пресен спанак, гответе още 5-10 минути, докато той омекне и се смеси добре в супата и добавете джоджена.

В купа смесете киселото мляко и жълтъците, разбийте ги добре. Вземете от бульона и прибавете един, два черпака към застройката. С постоянно бъркане я прибавете към останалата супа. Накрая, в малка касерола сложете 50 мл. олио и червения пипер, запържете го за две, три минути, като внимавате да не го прегорите, изсипете запръжката в супата и разбъркайте добре. Накрая подправете супата със сол и черен пипер на вкус.

Готовата спаначена супа с картофи и моркови се сервира топла, гарнирана с малко кисело мляко за допълнителна свежест. Това ястие е не само вкусно, но и изключително здравословно, тъй като спанакът е богат на витамини и минерали, а картофите и морковите допринасят с въглехидрати и антиоксиданти.

***

Както виждате тази супа е лесна за приготвяне, съдържа съвсем обикновени съставки и предлага чудесен баланс между вкус и хранителни ползи.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано