Тази сръбска плескавица ще създаде едни незабравими и уникални вкусови изживявания, независимо дали я опитвате за първи път или сте имали късмета да я опитате преди.
Необходими продукти:
- 500 гр телешко месо (най-добре шол);
- 500 гр свинско месо (плешка);
- 1 голяма глава лук;
- 3 скилидки чесън;
- 2 ч.л. лют червен пипер на люспи или 2 смлени люти чушки;
- 1 ч.л. смлян кимион;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 150 мл газирана вода
- сол на вкус ( за това количество около 20 грама)
Начин на приготвяне на сръбска плескавица
Смесете телешкото и свинското месо в голяма купа. Нарежете лука на ситно, а чесъна настържете.
Сложете към месото нарязаният вече лук и чесън. След това смесете лютия червен пипер, кимиона, черния пипер и солта. Добавете и газираната вода и започнете да месите, така че всички съставки да се разпределят равномерно в каймата.
Сложете готовото месо да престои поне 2 часа в хладилник. А за получаването на по-наситен вкус може да го оставите и за цяла нощ. По време на престоя продуктите абсорбират подправките, което води до по-дълбок и богат вкусов профил.
Преди печене, започнете да оформяте от големи и плоски кюфтета. Важно е те да имат плосък размер, за да се изпекат равномерно по време на готвенето.
За изпичане настройте грил или скара на средно висока температура. След това сложете така приготвената сръбска плескавица ги печете от всяка страна за около 5-7 минути. Честото обръщане на месото ще помогне за задържането на сочността и равномерното запичане.
Кратки съвети:
- За по-сочно кюфте, прибавете балсамов оцет при оптимална температура по време на печенето.
- Поднесете плескавицата с пресни зеленчуци, айвар или салата за допълнителен вкус.
- Гарнирайте с препечен хляб с традиционни подправки за истински балканско изживяване.
Независимо дали се приготвя за специална вечер или за обяд с близките, тази сръбска плескавица ще задоволи и най-претенциозните вкусове.
Да ви е сладко!
Виж още: