РецептиСладки и десерти

Стара рецепта за кекс

Възможността да върнем времето назад и да си припомним вкуса, който ни свързва с детството и безгрижността, е нещо меко казано безценно.

За щастие тази стара рецепта за кекс е една от малкото такива, който правилно приготвени могат да направят точно това. Съчетаваща простота и неподправен аромат, тя ще успее да стопли всяка душа още с първата хапка.

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 200 гр. захар
  • 200 гр. брашно
  • 100 мл олио
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. ванилия
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с.л. какао
  • щипка сол.

Приготвяне на кекс по стара рецепта

Първо загрейте предварително фурната до 180 градуса. Докато загрява, подгответе формата за кекс, като я намазните с малко олио и я поръсите с брашно.

По този начин ще попречите на кексовата смес да залепне, което може да затрудни изваждането на кекса след печене. Може да използвате и хартия за печене за по-лесно изваждане.

Бърз кекс с кисело мляко

В голяма купа поставете яйцата и захарта. Разбийте до получаване на пухкава, светла смес и добавете олиото, млякото и ванилията. Отново продължете да разбивате, за да се смесят всички течни съставки.

В друга отделна купа смесете и разбъркайте брашното, бакпулвера, солта и какаото. Трябва да внимавате тези съставки да бъдат добре разбъркани, за да може да се получи по-равномерното разпределяне на какаото в тестото.

След това постепенно добавете купата със сухите съставки към тази с мокрите, като ги разбърквате внимателно с лъжица или шпатула. Тук също е важно да не бъркате прекалено много, за да не нарушите гладката и хомогенна текстурата на получилото се гъста смес (тесто).

След постигане на желаната текстура го пресипете в предварително подготвената форма. Поставете формата във вече загрятата фурна и печете за около 35-40 минути.

След изпичане, го оставете да се охлади за около 10-15 минути, преди изваждане от формата. Така ще му попречите да се разпадане и ще го направите още по-лесен за нарязване и сервиране.

Кратки съвети

  • Ако искате да придадете допълнителен вкус и текстура на кекса, може да сложите орехи, стафиди или шоколадови парченца към кексовата смес.
  • За по-мек кекс, увеличете леко количеството на млякото в него, но не прекалявайте, за да не се промени прекалено неговата консистенция.

Тази стара рецепта за кекс е идеалната за всяка една домакиня, която иска да приготви някакъв десерт, който е бърз но същевременно много вкусен. Насладете се на този лек сладкиш, който ще да ви навее приятни детски спомени.

Виж още:

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО