Богата на витамини и с модерен кулинарен облик, тази студена супа от тиквички и авокадо ще успее да впечатли и най-претенциозните ценители на свежите ястия.
Необходими продукти:
- 2 средно големи тиквички
- 1 добре узряло авокадо
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. лимонов сок
- 200 мл кисело мляко (може и растително)
- 3-4 листа прясна мента
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- студена вода (по желание за разреждане)
Тлъченица: от чесън, оцет и вода до краставици, кисело мляко и орехи. Таратор ли е това?
Приготвяне на студена супа от тиквички и авокадо
Първо измийте добре тиквичките под течаща вода. Обелете ги, ако кората е по-дебела или по-груба. При по-млади тиквички обаче може да я оставите, тъй като тя съдържа полезни вещества и ще да придаде чудесен цвят на супата.
След това нарежете тиквичките на средно големи кубчета, които трябва да поставите в тенджера с подсолена вряща вода.
Бланширайте ги за около 3 минути за да могат да омекнат леко, без да загубят свежия си вкус и цвят. След това ги извадете с решетъчна лъжица и ги оставете да се охладят напълно, като може да ги потопите в купа с ледена вода за по-бърз ефект и запазване на цвета.
Докато се охлаждат, обелете авокадото, разрежете го наполовина, отстранете костилката от него и извадете неговата мека вътрешност с лъжица.
Обелете чесъна и пригответе зехтина, лимоновия сок и киселото мляко. Ако желаете по-лека и диетична студена супа, използвайте обезмаслено мляко или растителна алтернатива като бадемово или кокосово.
В блендер сложете охладените тиквички, вътрешността на авокадото, чесъна, киселото мляко, зехтина, лимоновия сок и пасирайте всичко до получаването на гладка и кадифена консистенция.
Ако получилата се текстура ви се стори прекалено гъста, добавете няколко супени лъжици студена вода и отново разбийте.
Накрая добавете към получилата се супа сол и черен пипер на вкус, и разбъркайте добре. Прехвърлете вече готовата супа от тиквички и авокадо в стъклена купа или и я оставете в хладилника да се охлади поне за 1 час.
Преди сервиране може да гарнирате с още малко ментови листа, капка зехтин или няколко тънки лентички краставица за допълнителна свежест.
Виж още: Студена супа от червено цвекло
Полезни съвети
- за по-интензивен вкус може да добавите няколко капки балсамов оцет или капка лют зехтин при сервиране;
- може да замените ментата с няколко стръкчета ситно наряза пресен лук;
- супата се поднася чудесно с крутони, печени ядки или тънки резени краставица за гарнировка.
Приготвена така тази студена супа от тиквички и авокадо е не само вкусна, но и елегантен вариант за здравословно хранене през лятото.
Виж още: Спаначена супа