РецептиСупи

Студена супа от тиквички и авокадо

Студената супа от тиквички и авокадо е чудесно предложение за горещите дни, когато тялото ви жадува за нещо с лек и прохладен вкус.

Със своята чудесна кадифена текстура и нежен, зелен вкус, тя носи освен усещане за прохлада и редица здравословни ползи.

Богата на витамини и с модерен кулинарен облик, тази студена супа от тиквички и авокадо ще успее да впечатли и най-претенциозните ценители на свежите ястия.

Необходими продукти:

  • 2 средно големи тиквички
  • 1 добре узряло авокадо
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 200 мл кисело мляко (може и растително)
  • 3-4 листа прясна мента
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • студена вода (по желание за разреждане)

Тлъченица: от чесън, оцет и вода до краставици, кисело мляко и орехи. Таратор ли е това?

Приготвяне на студена супа от тиквички и авокадо

Първо измийте добре тиквичките под течаща вода. Обелете ги, ако кората е по-дебела или по-груба. При по-млади тиквички обаче може да я оставите, тъй като тя съдържа полезни вещества и ще да придаде чудесен цвят на супата.

След това нарежете тиквичките на средно големи кубчета, които трябва да поставите в тенджера с подсолена вряща вода.

Бланширайте ги за около 3 минути за да могат да омекнат леко, без да загубят свежия си вкус и цвят. След това ги извадете с решетъчна лъжица и ги оставете да се охладят напълно, като може да ги потопите в купа с ледена вода за по-бърз ефект и запазване на цвета.

Докато се охлаждат, обелете авокадото, разрежете го наполовина, отстранете костилката от него и извадете неговата мека вътрешност с лъжица.

Обелете чесъна и пригответе зехтина, лимоновия сок и киселото мляко. Ако желаете по-лека и диетична студена супа, използвайте обезмаслено мляко или растителна алтернатива като бадемово или кокосово.

В блендер сложете охладените тиквички, вътрешността на авокадото, чесъна, киселото мляко, зехтина, лимоновия сок и пасирайте всичко до получаването на гладка и кадифена консистенция.

Ако получилата се текстура ви се стори прекалено гъста, добавете няколко супени лъжици студена вода и отново разбийте.

Накрая добавете към получилата се супа сол и черен пипер на вкус, и разбъркайте добре. Прехвърлете вече готовата супа от тиквички и авокадо в стъклена купа или и я оставете в хладилника да се охлади поне за 1 час.

Преди сервиране може да гарнирате с още малко ментови листа, капка зехтин или няколко тънки лентички краставица за допълнителна свежест.

Виж още: Студена супа от червено цвекло

Полезни съвети

  • за по-интензивен вкус може да добавите няколко капки балсамов оцет или капка лют зехтин при сервиране;
  • може да замените ментата с няколко стръкчета ситно наряза пресен лук;
  • супата се поднася чудесно с крутони, печени ядки или тънки резени краставица за гарнировка.

Приготвена така тази студена супа от тиквички и авокадо е не само вкусна, но и елегантен вариант за здравословно хранене през лятото.

Виж още: Спаначена супа

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО