Супата е богата на витамини и фибри, лесна за приготвяне и подходяща за вегетарианци и хора, търсещи лека храна.
Необходими продукти:
- 3 глави червено цвекло
- 1 краставица
- 1 връзка пресен копър
- 2 стръка пресен лук
- 500 мл зеленчуков бульон (най-добре домашен, но може и готов)
- 1 с.л. ябълков оцет
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Виж още: Класическа рецепта за червена леща
Тлъченица: от чесън, оцет и вода до краставици, кисело мляко и орехи. Таратор ли е това?
Приготвяне на супа от червено цвекло
Първата стъпка при приготвянето на тази освежаваща супа е да се обработи цвеклото. Най-напред за целта, измийте добре главите от цвекло под течаща вода, без да ги белите, за да не загубят своя цвят при варене.
След това ги поставете в тенджера с подсолена вода и ги варете на умерен огън за около 40 минути, докато омекнат напълно. За да сте сигурни, че са се сварили напълно, прободете ги с нож, който ако влиза лесно, значи са готови.
След охлаждане ги обелете и настържете на едро ренде или ги нарежете на малки кубчета, в зависимост от текстура която желаете да получи вашата супа от червено цвекло.
Обелете краставицата и я нарежете на ситно, както и пресния копър и лук. В голяма купа смесете цвеклото, краставицата копъра и лука и залейте със зеленчуковия бульон.
Подправете сместта с 1 с.л. ябълков оцет, щипка сол и малко черен пипер. Ако предпочитате по-кисел вкус за супата, дори може да увеличите леко количеството оцет.
Поставете в хладилник за минимум 1 час, за да се охлади напълно и вкусовете и да се обединят. Преди сервиране, опитайте и коригирайте на вкус, ако е нужно. Поднесете супата студена, украсена със стрък пресен копър/магданоз или парченца варено яйце по желание.
Кратки съвети
- може да добавите сварени картофи и сметана и да пасирате за получаване на крем супа;
- поднесете с кубчета лед и стрък пресен копър за още по-освежаващо усещане.
Студената супа от червено цвекло е перфектен избор за лек и питателен летен обяд или вечеря. Тя съчетава свежест, цвят и вкус, които ще се помни дълго време след нейното опитване. Опитайте това изкушаващо ястие и открийте удоволствието от простотата на сезонната кухня.
Виж още: Борш за ценители