Съставки за султан кебап:
- пилешко или телешко месо – нарязано на хапки и предварително запържено, за да се запази ароматът му
- лук, моркови, чушки – зеленчуци, които допълват ястието с богати вкусове и текстура
- гъби – добавят дълбочина и земни нотки
- сметана или доматен сос – в зависимост от вариацията на рецептата
- подправки – сол, черен пипер, червен пипер, кимион, а понякога и канела, която придава ориенталски нюанс на ястието
- тесто за увиване – фини листи като фило тесто или бутер тесто, което да се запече до златисто и хрупкаво
Ето как се прави султан кебап
Месото се нарязва на малки парчета и се запържва до златисто, като се овкусява с подправките. В същия съд се запържват нарязаните лук, моркови и чушки, като към тях може да се добавят и гъбите. Зеленчуците трябва да омекнат, но не да се преварят.
След като зеленчуците са готови, месото се добавя обратно в съда, заедно със сметаната или доматения сос. Сместа се оставя да покъкри за няколко минути, за да се смесят добре ароматите.
Отделни порции от плънката се поставят върху квадратни парчета тесто. Тестото се увива около плънката като малки пакети и се поставя в тавичка за печене.
Запечете вашия султан кебап в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути или докато тестото стане златисто и хрупкаво.
Ястието може да се сервира горещо и поръсено с малко пресен магданоз за свежест. Допълнително може да се сервира със сос на основата на кисело мляко, сметана или доматен сос.
Съвети за приготвяне
За по-автентичен вкус, използвайте тънко фино тесто, но ако предпочитате по-хрупкава текстура, може да изберете бутер тесто.
Малко количество канела в плънката придава характерен ориенталски привкус, който е типичен за османската кухня.
Можете да добавите кисело мляко със счукан чесън или пикантен доматен сос като допълнени и за разнообразяване на вкуса.
Султан кебап е изящно и вкусно ястие, което изисква време и внимание към детайла, но впечатлява със своята презентация и наситен вкус. Комбинацията от крехко месо, ароматни подправки и хрупкаво тесто го правят идеален избор както за специални поводи, така и за ежедневно гурме изживяване.
Виж още: Имамбаялдъ – оригинална рецепта