Има хора и хора, както рецепти и рецепти, но тази за супа топчета е може би най-разпознаваемата и най-често приготвяната преди 90-те. Ако си я спомняте от училищния стол, то вероятно сте вече над 40 години. Някои успяха да намразят това ястие още тогава, други направиха дълга пауза и сега преоткриват супата от топчета наново с умиление към онези години.
И има защо, това е една от онези супи, които освен с въглехидрати, добавят ценен източник на протеин от миниатюрните кюфтенца оформени на топчета. Навремето често се добавяше и ориз към топчетата от кайма, именно което дава и класическия й вид. Едновременно се пестеше от каймата, но също така добавяше вкус и текстура към самото ястие. А застройката за супа топчета, освен че придава онази леко кремообразна консистенция беше и като изненада. След сервиране всеки броеше топчетата в супата с надеждата да има повече от другия.
Класическа супа топчета
В класическата супа топчета не се слага фиде, но за тези които го обичат, по долната рецепта е точно за тях. Ето и необходимите продукти:
Продукти и съставки за супата
- 1 малка глава лук;
- 1 морков, нарязан на малки кубчета;
- 1 печена червена чушка, нарязана на ситно;
- 1-2 литра месен бульон или вода (според вашия съд);
- 50 мл олио;
- 50 гр целина (по желание;
- сол и черен пипер на вкус.
За топчетата
- 500 г кайма (смес от свинско и говеждо месо);
- 1 яйце;
- 1/2 ч.ч. чаша ориз;
- 50 гр магданоз нарязан на ситно;
- 1 малка глава лук, настъргана;
- черен пипер;
- сол на вкус.
За застройката:
- 1 и 1/2 с.л. брашно;
- 4 с.л. кисело мляко;
- 2 жълтъка.
Начин на приготвяне
Измийте ориза и го сложете в тенджера с малко вода. Когато кипне го отнемете от котлона и прецедете ориза под хладка течаща вода.
В голяма купа смесете каймата с настъргания лук, яйцето, нарязания на ситно магданоз, ориз, и сол и черен пипер на вкус. Оформете малки топчета с диаметър около 2 см.
В голяма тенджера загрейте олиото и запържете моркова, лъкът и чушката за около 5 минути. Добавете бульон или вода и оставете да заври, след което прибавете и целината.
Внимателно започнете да добавяте едно по едно всичките топчета в тенджерата. Намалете огъня и оставете да къкри за около 20-30 минути, докато оризът в топчетата се свари.
Идва и времето за застройката: в малък съд, слагате киселото мляко, 2 жълтъка и брашното и обърквате добре с телена бъркалка. Вземате 1-2 черпака от готовата супа топчета и ги добавяте бавно към застройката с непрекъснато бъркане, след което я връщате при супата и разбърквате още за няколко минути докато се сгъсти.
Тайни и тънкости при оформяне на топчета
Ако не се правили досега супа топчета, точно тук е момента да споделим малък трик, който всъщност не е кой зае каква тайна. За да запазите целостта на топчетата, след като оформите всяко едно от тях го оваляйте в малко брашно със съвсем тънък слой. Това ще ги „запечата“ и гарантирано няма да се разпръснат или да загубят формата се по време на готвене.
Ако решите да да не ги овалвате с брашно, то след омесването на каймата я приберете в хладилника за 30 минути преди да оформите топчетата.
Поръсвате по желание с нарязан магданоз преди сервиране.
Супа топчета с фиде
Този вариант на супата включва фиде и домати.
Необходими продукти
- 500 г кайма;
- 1 яйце;
- 1/2 чаша ориз;
- 1-2 топки фиде (30 грама);
- 1 глава лук, нарязана на ситно;
- 2 моркова;
- 50 гр доматено пюре;
- 3 супени лъжици олио;
- 3 с.л. кисело мляко;
- 1 с.л. брашно
- бульон или вода;
- магданоз, нарязан на ситно (по желание);
- черен пипер;
- сол на вкус.
Как се прави супа от месни топчета
Начинът на приготвяне на тази рецепта е идентичен, както по-горната. Разликата е там, че пюрето се добавя след като сте сложили топчетата и ври заедно с тях. Допълнително олио не се слага, докато ври, тъй като каймата си пуска своята мазнина по време на термичната обработка.
Фидето се добавя 10 минути преди да отнемете супата топчета от котлона, за да може да омекне. Правите застройка, както е описано в по-горната рецепта, добавяте я и връщате на котлона за 2-3 минути за да се сгъсти.
Супа от топчета с картофи
Третата рецепта за тази всеизвестна супа е за тез, които обичат по-плътния вкус, а това може да се постигне с добавянето на картофи.
Използвайте първата рецепта като основа, но 10 минути преди пускането на топчетата към бульона/водата, добавяте 2 средно големи картофа, предварително нарязани на малки кубчета. Така те ще имат време да се сварят, защото на месните топчета, така или иначе няма да им трябва повече от 20 минути за пълно сготвяне.
И тъй като картофите съдържат значително количество нишесте (скорбяла), застройката я направете с не повече от 1 с.л. брашно, като може да ползвате и само един жълтък за нея, заедно с 2 с.л. кисело мляко.
Да ви е сладко!
Виж още:
В заключение:
Всяка домакиня може би има своя уникална рецепта за супа топчета, която варира според вкусовете и предпочитанията на семейството й. Тази известна супа е класическо българско ястие и независимо кой вариант ще предпочетете, сама по себе си е лесна за приготвяне въпреки, че изисква малко търпение, за да добие така познатия си вид. А застройката е почти задължителна за този вид супа.