НачалоХобиСпорт и фитнесСуроватъчен протеин изолат или...

Суроватъчен протеин изолат или суроватъчен протеин, разлика?

Суроватъчен протеин изолат или суроватъчен протеин. Ако вече сте използвали някои от най-популярните и доказали се на пазара хранителни добавки, сигурно сте се убедили колко по-удобно и лесно може да бъде набавянето на протеин към вашата диета благодарение на тях. Помагайки ви да бъдете по сити през деня, те също така ще спомогнат за по-лесно и пълноценно исвояване на протеина във вашето тяло .

Разлика между суроватъчен протеин и суроватъчен протеин изолат

Разликата в съдържанието е че, при суроватъчният изолат не се съдържа почти никаква лактоза, следователно ще има също така и по-ниско съдържание на калории и мазнини в сравнение с този на суроватъчният протеин.

Как се правят суроватъчен протеин  и протеин изолат?

На пръв поглед суроватъчният протеин и суроватъчният изолат изглеждат досущ еднакво. Но производственият процес съвсем не е един и същия и за двата?

Процеса започва, като първо се взима суроватката, която е остатъчният материал от производство на млечните продукти, след това към нея се добавят ензими, които я карат да се подсирва, и да приема течна форма. Крайният резултат се получава, когато производителя изсуши течната суроватката, до степен в която се образува прах и той бъде годен за използване.

За разлика от суроватъчния протеин, обаче суроватъчния протеин изолат претърпява обработка, която премахва на цяло лактозата от течната суроватка преди да бъде готова.

Много често, различни производители добавят ароматизатори и подсладители към суроватката на прах, за да бъде по-приятна и привлекателна за консумация, преди да се пусне на пазара.

Суроватъчен протеин  VS суроватъчен протеин изолат (съдърцание на протеини)

В суроватъчния протеин концентрация на протеина варира около 70-80% , като останалите 20% са лактоза (млечна захар) и малко мазнини.

Докато в суроватъчен протеин изолат се съдържат по-малко въглехидрати и мазнини, но предлага по-голяма концентрация на протеин. Количеството варира около 90% и се усвоява в пъти по-бързо от тялото в сравнение със суроватъчния протеин.

Суроватъчен проитеин и протеин изолат – цена

От гледна точка на цената, суроватъчния протеин изолат в повечето случаи е по-скъп от суроватъчния протеин, защото трябва да претърпи повече обработка, докато стане годен. Но не е изключени да го намерите на по-ниска цена, в някои утвърдени онлайн сайтове за хранителни добавки или на място в някоя верига магазини за добавки.

Суроватъчен протеин изолат

Суроватъчен проитеин и изолат – ползи

  • суроватката може да ви помогне да изградите мускулна маса;
  • както суроватъчният протеин, така и суроватъчният изолат може да ви помогнат с процеса на изграждане и възстановяване на мускулната маса след физическа активност;
  • диетичният прием на суроватъчна добавка преди и след упражнения, също ще стимулират вашето по-добро физическо представяне по време на тренировка.
  • суроватката се усвоява бързо от тялото ви;
  • скоростта на усвояване на суроватката в тялото е в пъти по-бърза и по-качествена, в сравнение с това на обикновенните животински или растителни протеини.
  • суроватъчен протеин изолат може да се приема от хора с непоносимост към лактоза. Суроватъчният изолат, съдържа по-малко (или в някои случаи никаква) лактоза. Това го прави предпочитан избор за тези, които имат непоносимост към лактоза.

Суроватъчен протеин или суроватъчен протеин изолат се усвоява по-бързо от тялото?

Истината е че суроватъчният изолат се усвоява много по-бързо от организма, поради ниските си нива на мазнини и въглехидрати, които отнемат повече време на тялото да ги обработи, в сравнение с протеина.

Резюме

Ако търсите да добавите повече протеин към диетата си без допълнителни калории, мазнини или въглехидрати то суроватъчния протеин изолат е вашият избор. За сметка на това пък, суроватъчният протеин ще ви предложи много по-голяма гама от вкусове на който можете да се насладите.

И все пак, ако главната ви цел е да си набавите висококачествен и вкусен протеин към диетата си, не се колебайте да изберете, която и да е от двете добавки без допълнителни притеснения.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име