Сурова рязана туршия

Рецептата за сурова рязана туршия е популярна зимна салата в България, която съчетава различни зеленчуци, които  ферментират естествено и запазват свежия си вкус през студените месеци.

Процесът на ферментация добавя кисел вкус, а понякога и сладко-кисел, като запазва хранителните стойности и придава на зеленчуците дълготрайност. Какво по-добро мезе за зимните месеци от сурова туршия, нарязана на парчета и готова за чинията.

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава цветно зеле (карфиол,~2 кг)
  • 500 гр моркови
  • 500 гр зелени камби или червени чушки
  • 1 глава целина (включително листата)

За марината:

  • 1 л вода
  • 30 гр морска сол (около 2 супени лъжици)
  • 10 гр захар (приблизително 1 супена лъжица)
  • 1 чаша оцет (около 200 мл)

Рецепта за сурова рязана туршия

За рязана туршия от сурови зеленчуци, цветното зеле се на розички. Морковите се измиват и нарязват на кръгчета, а камбите и чушките се нарязват на ивици или малки кубчета, като семките се отстраняват.

Целината се почиства и нарязва на кубчета или ивици, включително листата. Всички зеленчуци се смесват добре в голяма купа или друга съд.

Приготвяне на маринатата:

Водата се загрява до кипене, след което се добавят солта и захарта, за да се разтворят напълно. Накрая се добавя оцетът и маринатата се оставя да изстине до стайна температура.

Зеленчуците се поставят в буркани и се притискат добре. Маринатата се излива, докато покрие всички зеленчуци. Затваряте с капачки, не се вари/стерилизира.

Изпитана рецепта за кисело зеле

Ферментация:

За най-добър резултат, тази сурова рязана туршия се оставя на стайна температура за около 5-7 дни, в зависимост от температурата в помещението. През този период се извършва естествена ферментация, при която вкусът става сладко-кисел.

След като готовата дурова рязана туршия достигне желания вкус, може да се премести в по-хладно място (мазе или хладилник), за да се забави процесът на ферментация и да се запази за по-дълго време.

Полезни съвети

За по-богат вкус на тази сурова рязана туршия, можете да добавите, синапени семена или дори стрък копър.

Суровата рязана туршия е не само вкусна, но и богата на пробиотици, които са полезни за храносмилателната система. Тази класическа рецепта за туршия е лесна за приготвяне, а резултатът е изключително ароматен и хрупкав деликатес.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано