НачалоРецептиТуршия / зимнинаСурова туршия само със...

Сурова туршия само със сол в буркани – вечна класика

В днешното забързано ежедневие всички се опитваме да си откраднем време за себе си, ето защо сме ви приготвили една лесна и бърза за приготвяне рецепта за сурова туршия само със сол в буркани. Освен че ще ни спести време и усилия, тази туршия е подходяща за хора, които нямат място да съхраняват големи съдове със зимнина, като бидони и каци, защото се приготвя в буркани.

Сурова туршия само със сол в буркани

Тази сурова туршия само със сол в буркани е много лесна и вкусна и всеки може да си я приготви дори, и да няма никакъв опит в приготвянето на зимнина. Всичко което е нужно да се направи е да си осигурите добре развити и здрави зеленчуци, за да се получи една наистина вкусна зимнина.

Необходими продукти:

  • 3,5 кг. зелен пипер;
  • 2кг. зелени домати (дребни);
  • 2кг. зеле (нарязано на дребно, може да се замени с карфиол по желание);
  • 2кг. моркови (нарязани);
  • целина (корен);
  • магданоз.

Щe споменем накратко, добрите техники за подбор на тези зеленчуци, както следва:

Зелен пипер – подбирате здрави, не много месести зелени пиперки, като ги измивате  под течаща вода и нарязвате на едро.

Зелени домати – подбират се здрави (без зачервяване), дребни до средно едри домати, които почиствате от дръжките и измивате добре, след което нарязвате на едро.

Моркови – най подходящи са морковите от сорт Нантски и едър каротел. Почиствате от листата, накисвате във вода, след което измивате добре и нарязвате на шайби.

Зеле – подбират се здрави, едри, ненапукани зелки. Почистват се от външните и наранени листа и се отстранява кочана. Измиват се добре и се нарязва.

Карфиол – подбират се добре развити, със снежнобял до лекожълтеникав цвят глави, почистват се от зелените листа и дръжките, разделят се на съцветия и се измиват добре.

Саламура от сол и вода

Саламурата за сурова туршия само със сол за дадените количества зеленчуци се приготвя от 7л. вода и 400гр. сол. преди да се използва за заливане, саламурата се загрява до завиране, прецежда се и се оставя да изстине.

Подготвените зеленчуци се подреждат грижливо в буркани, като между тях се подреждат подправките (целина и магданоз). Заливат се с изстиналата саламура. Затварят се с капачки. Ферментацията продължава около 20 дни. Готовата туршия се съхранява в сухо и хладно помещение.

Успех!

Ако ви е допаднала нашата рецепта за сурова туршия само със сол в буркани, вижте и предложението ни за бързо кисело зеле в буркан само със сол.

И след като солта е една от основните съставки е нужно да отбележим, известните вреди и ползи от нея, затова не забравяйте да следите кръвното си налягане по тази таблица за кръвно налягане според различните възрастови групи и пол.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 24 юли 2024: Близнаци да си вземат почивка, Везни да избягва спорове

Приемането на промяна може да бъде предизвикателство. Луната е изправена пред предизвикателства от непостоянния Уран и измамника Меркурий, създавайки буря от информация, която замъглява...