Сурова туршия с аспирин

Тази сурова туршия с аспирин е популярен вариант за зимнина в нашата кухня, тъй като аспиринът поддържа туршията свежа и предотвратява развитието на бактерии и гъбички.

Основната разлика при метода на приготвяне, на тази туршия, е липсата на топлинна обработка, което запазва полезните вещества в зеленчуците, както и тяхната свежест и хрупкавост.

За тази  сурова туршия с аспирин са нужни следните продукти:

  • карфиол (цветно звле) – около 300 гр, разделен на розички
  • моркови – 500 гр, нарязани на колелца или на ивици
  • камби – 500 гр, нарязани на парчета
  • целина – 1 глава целина с листа, нарязана на кубчета
  • аспирин – около 1 таблетка за всеки литър вода

По желание може да добавите:

  • зелени домати
  • зеле – 1 средно голяма зелка
  • чесън – 3-4 скилидки
  • люта чушка (по желание) 1 до 2, за леко пикантен вкус

За маринатата:

  • Вода – достатъчно, за да покрие зеленчуците (около 3 литра)
  • Сол – 2 супени лъжици на литър вода
  • Захар – 1 супена лъжица на литър вода
  • Оцет – 150 мл на литър вода

Как се прави сурова туршия с аспирин

Сурова туршия с аспирин
готови буркани преди запечатване

За приготвянето на тази сурова туршия започнете, като измиете добре всички зеленчуци. Нарежете зелето на големи кубчета, морковите на колелца или ивици, камбите на по-малки парчета, а карфиола на розички. Целината също се нарязва на едри кубчета, а чесънът се нарязва на половинки.

За марината

Смесете водата със солта, захарта и оцета. Разбъркайте, докато солта и захарта се разтворят напълно. След това добавете аспирина таблетките трябва да са натрошени, за да се разтворят по-добре в течността.

марината за сурова туршия
марината за туршията

Подредете плътно зеленчуците в буркани, като редувате различните видове, за да имате разнообразие във всяка порция. Добавете по една-две люти чушки (по желание). Залейте с готовата марината, така че зеленчуците да бъдат напълно покрити.

запечатване на бурканите
запечатване на бурканите

Затворете бурканите с капачки или покрийте тенджерата с чиния и тежест, за да се предотврати изплуването на зеленчуците. Оставете на стайна температура за 3-4 дни, за да започне процесът на ферментация. След това прехвърлете туршията на по-хладно място, като мазе или хладилник, за да се съхрани през зимата.

Тънкости и съвети

Не прекалявайте с аспирина, тъй като ако сложите повече, това може да повлияе на вкуса й. Обикновено една до две таблетки на литър вода за тази туршия е достатъчна.

Ако желаете по-изразен аромат, добавете още подправки като копър или синапено семе.

Един чудесен вариант за зимните месеци е приготвянето на сурова туршия с аспирин, тъй като тя остава свежа и хрупкава за дълъг период от време. Тази рецепта изисква минимални усилия и не изисква стерилизация, което я прави изключително подходяща за тези от Вас, които искат да запазят свежестта и полезните вещества в зеленчуците.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано