За приготвянето на туршията са необходими основни сезонни зеленчуци като зеле, моркови, карфиол и/или зелени домати и чушки по желание. В някои рецепти се добавят още корнишони и целина.
Важно е зеленчуците да бъдат здрави и добре измити, за да не съсипят трудът ви. Суровата туршия става чрез ферментация след окол 2 седмици, което означава, че зеленчуците ферментират естествено под въздействието на млечнокисели бактерии, без необходимост от варене или стерилизация.
Как се прави сурова туршия
Нареждате зеленчука в бидони или големи трилитрови буркани и добавяте подправки като черен пипер, синапено семе, хрян и копър. Ключово за успеха на туршията е съотношението на солта към водата – обикновено се използва солност на разтвора от 30 до 50 г сол на литър вода, като саламурата трябва да покрие напълно зеленчуците.
Ферментацията на зимнината трае около 7-10 дни, като през това време може туршията да се претака, тоест (да се източва част от течността и да се връща обратно в съда, за да се раздвижат слоевете на саламурата). Това подпомага равномерното ферментиране и предотвратява образуването на плесен.
Може да допбавите аспирин или калиев сорбат за пресичане, но наистина не е нужно, ако времето е достатъчно студено.
При сурова туршия само сол и вода заквасването е по естествен начин и е сред най-здравословните начини за консервиране.
След като ферментацията приключи, суровата туршия се съхранява на хладно място.
Виж още: