НачалоЗа домаСушени портокали за хапване...

Сушени портокали за хапване и декорация (чипс, корички, резени)

Как да си направите сушени портокали за хапване и декорация. Сушените резени портокал са празнична традиция за мнозина. Научете как да направите сушени портокали за декорация, чипс от портокал или сушени портокалови корички, как се правят изсушeни резени портокал и др, за да ги използвате както за празнична украса така и като гарнитура за коктейли и или за хапване.

Портокалите са коледен символ от векове. Дядо Коледа винаги оставял по един на дъното на нашите чорапи ;). Сушенето на резени портокал е забавен и лесен процес, с който децата могат да помогнат, а резените от сушени портокали могат да се използват по много начини.

Как се правят сушени портокали

Всъщност може да използвате всякакви цитрусови плодове, не само портокали. Измийте ги добре и ги подсушете, след което ги нарежете напречно на филийки.

Поставете решетка върху голями тава за печене. Ако нямате решетка, която да пасва на вашите тави за печене, постелете ги на хартия за печене и сушете директно във фурната на най-ниската температура, като обръщате портокалите периодично. Сушенето на решетка обаче е най-добър вариант.

Резените са готови, когато са сухи на пипане. Не прекалявайте със сушенето на портокалите понеже може да покафенеят. Охладете напълно преди употреба, те ще  станат по-хрупкави като са охладени.

Рецепта за сушени резенчета портокал

Сушени портокали

Научете как да изсушите резени портокал във фурната. Сушени резенчета портокал за гирлянди, празничен декор, гарнитури за коктейли или портокалов чипс за закуска.

Необходими продукти:

  • 4 портокала (или друг цитрус като грейпфрут, лимон, лайм)

Начин на сушене на портокалите

Стъпка1: Загрейте фурната до 80° градуса.

Стъпка2: Измийте и подсушете портокалите, след това нарежете напречно на шайби с дебелина 3мм.

Стъпка 3: Поставете филиите на  един слой върху хартия за печене или решетка

Стъпка 4: Сушете между 4 и 6 часа, докато изсъхнат на пипане, като ги въртите на всеки няколко часа за равномерно сушене.

Стъпка 5: Охладете напълно преди съхранение или употреба. Съхранявайте в херметически затворен контейнер при стайна температура до един месец.

Използвайте като гарнитура за коктейли или с храна, идеални са за закуска със сушен портокалов чипс или може да потопите в разтопен черен шоколад и да ги оставете да изсъхнат.

За да направите портокалов гирлянд, използвайте клечка за зъби, за да направите дупка близо до единия ръб на портокала, точно под кората и сърцевината. Като алтернатива използвайте игла и конец.

Как да използвате сушени портокали за украса и декорация

Сушени портокали

Има най-различни начини да използвате сушените портокалови шайби, корички, резени или чипс. Както за консумация, така и за украса.

Сушени портокали

Коледно дърво от сушени портокали се прави лесно с подръчни материали. Нужни са ви само няколко дървени летвички, които да сковете конусовидно и да започнете да залепвате портокаловите шайби.

Портокалов гирлянд от сушени плодове

Сушени портокали

Изсушените портокалови резени се нанизват на връв, за да се направи красив гирлянд. Изсушени резенчета портокал могат да се нанижат още на конец или канап, за да се направят индивидуални украшения за коледно дърво или гирлянд за декорация и украса на стаята дори и през лятото. Те са и красиво допълнение към всяка стая.

Виж още: Рецепти за сушени домати – как да изсушите сами доматите

Гарнитура за коктейли от сушени портокалови корички или резени

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Loria Stern (@loriastern)

Сушените портокали са идеални за използване като красива гарнитура за коктейли.
Добавете сушени портокалови резени за коктейла или добавете цвят към дъската с мезета.

Портокалов чипс

Сушения портокалов чипс е уникален. Става за потапяне в кисело мляко или приготвяне на изискано лакомство, като се полеят в тъмен шоколад и гарнират със сухи цветя.

Колко време издържат тези сушени портокали?

Не е необходимо резените да са напълно сухи, когато ги използвате. Портокаловите резени ще продължат да изсъхват с течение на времето ако ги сушите на слънце. След като изсъхнат напълно, те ще издържат години.

За съжаление цветът им често избледнява с времето, особено ако ги окачите на слънчево място.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име