НачалоЗдравеСърцебиене: 10 причини, които...

Сърцебиене: 10 причини, които причиняват това сърдечно състояние

Усещали ли сте някога сърцето си да трепти или да прескочи? Притеснявате се, че може да е симптом на сърдечно заболяване? Това всъщност е често срещано явление, наречено сърцебиене.

Често срещани причини за сърцебиене

Докато сърцебиенето може да е признак на сърдечно заболяване при екстремни обстоятелства, обикновено се причинява от избора на начин на живот. Прочетете, за да научите повече.

Проблеми със сърдечния ритъм

Може да получите неравномерен сърдечен ритъм поради състояния като аритмия, които могат да причинят бързо учестяване или намаляване на пулса ви поради проблеми с електрическата проводимост в сърцето ви.

Хипертиреоидизъм

Щитовидната жлеза е отговорна за регулирането на хормоните. Жените непрекъснато се сблъскват с дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза поради свръхактивна (хипертиреоидна) или недостатъчна (хипотиреоидна) щитовидна жлеза. Тази хормонална флуктуация може да доведе до трептене в сърцето.

Пушенето на цигари

Тютюнопушенето на цигари може да повиши сърдечната честота и кръвното налягане поради никотина, присъстващ в тютюна. Незабавно откажете пушенето, ако често страдате от тежко сърце. Бъдете предупредени, че спирането на цигарите може да продължи да ви причинява сърцебиене, докато тялото ви се бори със зависимостта, но не се притеснявайте, тъй като те ще преминат след няколко седмици.

Силно стресови ситуации

Ситуации, които причиняват стрес, могат да накарат тялото ви да освободи хормони, повишаващи сърдечния ритъм, като реакция на борба или бягство във вашата стресова ситуация. Това обикновено се проявява под формата на пристъпи на паника, ирационални страхове и сърцебиене. Това обикновено не е признак на някакво сърдечно заболяване и ще премине, след като се успокоите.

Сърцебиене от кофеин

Кофеинът е мощен стимулант, за който е известно, че увеличава сърдечната честота. Избягвайте да пиете твърде много чаши кафе или студени напитки с високо съдържание на кофеин, особено ако сте склонни да се чувствате прекалено нервни след една порция кофеин. Трептенията в сърцето ви може да са резултат от прекомерен прием на кофеин.

Хормонални флуктуации

Жените са предразположени към сърцебиене, когато са изправени пред хормонален дисбаланс по време на менструация, бременност или менопауза. Тези палпитации обикновено са мимолетни и трябва да изчезнат, след като нивата на хормоните спрат да варират.

Висока температура

Вашето тяло е склонно да консумира енергия с по-бързи темпове, когато сте с треска. Тази реакция, особено по време на треска с висока температура, може да причини сърцебиене поради пикове в сърдечната честота.

Интензивни тренировки

Интензивната тренировка обикновено може да ви накара да се задъхвате, докато умореното ви сърце се бори да изпомпва повече богата на кислород кръв към уморените ви мускули. Обичайно е да изпитате сърцебиене, ако не сте тренирали известно време. Докато сърцебиенето ще спре да се появява, ако тренирате редовно, препоръчваме ви да се консултирате с Вашия лекар за признаци на аритмия, ако сърцебиенето продължава да бъде проблем.

Ниска кръвна захар

Сърцебиенето е често срещан страничен ефект от гладуването поради склонността на тялото ви да освобождава хормони на стреса като адреналин, които дават на тялото ви необходимата енергия, за да се справи с липсата на храна. Следователно спадът на кръвната ви захар ще доведе до по-висок сърдечен ритъм поради целия адреналин, който тече през вашите гладни за храна вени.

Сърцебиене от странични ефекти на лекарствата

Сърцебиенето също може да бъде често срещан страничен ефект на някои лекарства, като например:

  • лекарства за астма;
  • pротивогъбични лекарства;
  • hипертиреоидни лекарства;
  • aнтипсихотици;
  • rегулатори на кръвното налягане;
  • lеконгестанти и противовъзпалителни лекарства.

Надяваме се, че този списък е хвърлил така необходимата светлина върху най-често срещаните причини, поради които сърцето ви понякога може да прескочи няколко удара и да получите сърцебиене. Винаги се консултирайте с лекар, ако сърцебиенето продължава повече от минута, тъй като това може да е симптом на по-голям проблем.

снимка: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...