четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоЗа домаСъхраняване на грозде -...

Съхраняване на грозде – как да съхраним грозде за зимата в хладилник

Как да съхраним грозде за зимата, така че на остане свежо. Независимо дали предпочитате да ядете гроздето си на чепка, ронено или, на компот или стафиди, ключът към получаването на най-добрия вкус и текстура от плодовете се свежда до правилното съхранение.

Гроздето отдавна не е най-евтиният плод, което е още една причина да поддържате свежестта му възможно най-дълго, за да избегнете развалянето му.

Как да съхраним грозде за зимата

Преди да навлезем в какво трябва и какво не трябва да се прави при грижата за гроздето, имайте предвид, че всичко започва в магазина, ако ще го купувате. Бъдете внимателни, когато избирате грозде, трябват ви чепки, които са непокътнати.

Купа с грозде на масата може да изглежда красива и привлекателна, но всъщност оставянето на грозде на на стайна температура не е добър начин да запазите плодовете свежи.

Съхранение на грозде в хладилник

След като измиете гроздето старателно, трябва да го подсушите, поставете го в добре вентилиран съд, като например гевгир или пластмасов контейнер за многократна употреба с вентилационни отвори, и след това го поставете в чекмеджето на хладилника.

Найлонови торбички или херметически затворени контейнери без вентилация не са добра идея, защото, за да може гроздето да запази свежестта си, то трябва да бъде изложено на хладнината от  вашия хладилник.

Трябва ли гроздето да се съхранява в хладилник?

Според експерти, десертното грозде гроздето трябва да се охлади незабавно. Плодът с тънка кора се справя най-добре при от 0 градуса по целзий и от 90 до 95 процента относителна влажност.

Тъй като гроздето ще улови миризми от храни като праз лук, лук, манджи и други, ако имате такива в хладилника, най-добре е да го държите на друго място във вашия хладилник.

Колко издържа гроздето?

Гроздето, съхранявано в добре проветриви контейнери, които се съхраняват в чекмеджето на хладилника, може да издържи до две седмици.

Гроздето, което е отделено от чепката, обаче има много по-кратък срок на годност и можете да очаквате да получите само няколко дни свежо грозде, след като е било отделено.

Можете ли да замразите грозде?

Замразеното грозде е приятно лятно лакомство, но може да се консумира и през цялата година. Замразяването на грозде е повече от лесно!

Всичко, което трябва да направите, е да измиете и изсушите гроздето си и да го отстраните от дръжките. Поставете отделни зърна грозде върху лист за печене, покрит с алуминиево фолио или хартия за печене.

Поставете тавата във фризера за няколко часа или за една нощ и след като са напълно замразени, можете да ги прехвърлите в друг съд, за да спестите място във фризера.

Как да съхраним грозде за зимата за по-дълго време – съвети

Ако го закупите в оптимална свежест, гроздето ще издържи до две седмици в хладилника.

Замразеното грозде може да се ползва около година след замразяване. Ако  го съхранявате по-дълго от 1 година, рискувате да загубите целия или по-голямата част от вкуса на плода.

Мухлясало грозде или кафяво, кашаво грозде трябва да се изхвърля, когато се забележи. Уверете се, че използвате правилния съд за съхранение на гроздето. Трябва да се съхраняват в чекмедже с висока влажност с други плодове, изискващи висока влажност за максимална свежест (например ягоди, и неузрели банани), но трябва и въздухът да циркулира около тях.

Виж още: Кой винен сорт бяло грозде да изберем?

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...