НачалоЗдравеХранене и диетиС какво да заменим...

С какво да заменим захарта (бялата кристална захар)

Много хора обичат този сладък продукт и го консумират редовно. Въпреки това, той може да причини вреда на здравето, особено в големи количества. В тази статия ще ви насочим с какво да заменим захарта, така че да се храните по-здравословно.

Какво е захарта?

Добре познатите сладки кристалчета се нарича още захароза. Отнася се за въглехидрати, които са необходими на човешкото тяло заедно с протеини, мазнини и минерали. При поглъщане захарозата се разгражда на глюкоза и фруктоза, които осигуряват на тялото енергия.

Според учените нормалната концентрация на глюкоза в кръвта варира между 80-120 mg на 100 мл. Проблемът е, че човек приема 10 пъти повече захар, отколкото е необходимо за поддържане на функционирането на тялото, а някои надвишават тази норма 40 и дори 50 пъти.

В такива големи количества сладкият продукт не прави нищо друго освен вреда на тялото. Постоянното превишаване на препоръчителната норма води до критични нива на глюкоза и холестерол в кръвта, а това крие риск от затлъстяване, диабет тип 2, инфаркт на миокарда и други заболявания. Има само един изход – да се сведе до минимум количеството на този продукт в диетата и да се намерят подходящи варианти за заместване на захарта.

Полезна информация за захарта

Колко захар се препоръчва да се консумира СЗО препоръчва намаляване на приема на захар до 10% от общия енергиен прием. Намалението до 5% осигурява допълнителни ползи за здравето.
Кой открива захарта захар? Жителите на Нова Гвинея са първите, които „опитомяват“ захарната тръстика през 8000 г. пр.н.е. д.
Консервант ли е захарта? Подобно на солта , захарта може да удължи срока на годност и съхранение на храните.

 

С какво да заменим захарта

Човек, който се придържа към здравословен начин на живот, се стреми да извлече максимална полза от храната. На първо място, премахнете захарта от диетата си, като я замените с по-малко вредна алтернатива.

Кафява тръстикова захар

Според учените, за разлика от рафинираната и плантационната бяла захар, кафявата тръстикова захар задържа вещества като антоцианини. Това са растителни гликозиди, принадлежащи към класа на флавоноидите. Антоцианините намаляват възпалителните реакции и оксидативния стрес в червата, подобряват бариерните функции на този орган, индиректно повишавайки цялостния имунитет.

По отношение на сладостта си тръстиковата захар по нищо не отстъпва на обикновената бяла захар и изисква спазване на определена дозировка – не повече от 25-50 гр на ден.

Кокосова захар

Извлича се от нектара на палмови цветя. Има най-нисък гликемичен индекс от всички съществуващи видове захар, така че може да се използва като алтернатива на обичайната кристална  захар.

Палмовият нектар съдържа голямо количество полезни вещества: витамини, минерали, аминокиселини – това е, което привлича последователите на здравословния начин на живот. Този тип захар може също да понижи систолното кръвно налягане и да поддържа еластичността на артериите.

Плодове

Тези естествени заместители на захарта не само имат сладък вкус, но са и по-здравословни. Те съдържат фибри и вода , които подобряват храносмилането и дават усещане за ситост. Например, ако ядете ябълка или круша, захарта също ще навлезе в кръвта ви, но нивото й няма да се повиши рязко и ще утолите глада си.

Сушени плодове

Въпреки факта, че това са същите плодове, само сушени, те трябва да се консумират с повишено внимание. Малките плодове имат много калории, те са доста питателни и се класифицират като прости въглехидрати. Но ако ядете малка шепа, няма да има вреда.

Заместители на захарта и сладкишите при диабет тип 1 и тип 2

 

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...