Приготвен в глинен съд, гювечът запазва сочността на продуктите и ви гарантира истинска наслада.
Необходими продукти
- 1 кг пилешко филе
- 2 глави лук
- 2 чушки (червена и зелена)
- 500 гр пресни гъби
- 10 супени лъжици нахут
- 3 домата
- 200 гр доматено пюре
- 6-8 супени лъжици зехтин
- 10-12 скилидки чесън
- 400 гр сирене по избор
- магданоз
- смлян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне на Тавук гювеч
В голям съд се загрява зехтинът и в него се запържва ситно нарязаният лук заедно с нарязаното на едри парчета пилешко месо.
Когато лукът омекне, а месото побелее, се добавят нарязаният чесън, чушките, гъбите, обелените и нарязани домати, отцеденият нахут (предварително накиснат във вода за няколко часа) и разтвореното в малко вода доматено пюре. Овкусява се със сол и черен пипер, след което се разбърква добре.
Сместа се оставя да къкри около 10 минути, след което се поръсва със ситно нарязан магданоз и се прехвърля в голям глинен гювеч или няколко малки гювечета.
Отгоре се поръсва с натрошеното сирене, похлупва се и се поставя в незагрята фурна. Пече се на 180 градуса за около 30 минути.
След запичане, оставете за 10 минути готовия тавук гювеч леко да се охлади и да поеме ароматите преди сервиране.
Да ви е сладко!
Виж още: Агнешки гювеч на фурна