Тавук гювеч

Тавук гювеч е вкусно ястие, често приготвяно в нашата южна съседка Турция, но вече добило популярност и в други райони на балканите.

Съчетанието на крехко пилешко месо, зеленчуци и подправки го прави чудесен избор за обяд или вечеря.

Приготвен в глинен съд, гювечът запазва сочността на продуктите и ви гарантира истинска наслада.

Необходими продукти

  • 1 кг пилешко филе
  • 2 глави лук
  • 2 чушки (червена и зелена)
  • 500 гр пресни гъби
  • 10 супени лъжици нахут
  • 3 домата
  • 200 гр доматено пюре
  • 6-8 супени лъжици зехтин
  • 10-12 скилидки чесън
  • 400 гр сирене по избор
  • магданоз
  • смлян черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне на Тавук гювеч

В голям съд се загрява зехтинът и в него се запържва ситно нарязаният лук заедно с нарязаното на едри парчета пилешко месо.

Когато лукът омекне, а месото побелее, се добавят нарязаният чесън, чушките, гъбите, обелените и нарязани домати, отцеденият нахут (предварително накиснат във вода за няколко часа) и разтвореното в малко вода доматено пюре. Овкусява се със сол и черен пипер, след което се разбърква добре.

Сместа се оставя да къкри около 10 минути, след което се поръсва със ситно нарязан магданоз и се прехвърля в голям глинен гювеч или няколко малки гювечета.

Отгоре се поръсва с натрошеното сирене,  похлупва се и се поставя в незагрята фурна. Пече се на 180 градуса за около 30 минути.

След запичане, оставете за 10 минути готовия тавук гювеч леко да се охлади и да поеме ароматите преди сервиране.

Да ви е сладко!

Виж още: Агнешки гювеч на фурна

Препоръчано