Това е един от любимите ми десерти за приготвяне – вкусен тарт с млечен крем. Ако следвате правилно стъпките по-долу, няма какво да объркате с тестото за тарта, а при изпичането му, задължително сложете ориз, за да не се надигне блата в средата и да обере влагата.
Виж още: Класически крем карамел
Тарт с млечен крем
Продуктите са изключително достъпни, а рецептата е лесна, така че стига да имате желания, няма какво да ви затрудни.
Необходими продукти
За тестото за тарта:
- 1 яйце;
- 120 гр. масло (на стайна температура);
- 100 гр. захар;
- 250 гр. бяло брашно;
- щипка сол.
За крема:
- 500 мл. прясно мляко;
- 30 гр. натурално царевично нишесте;
- 3 жълтъка;
- 150 гр. захар;
- ванилия;
- настъргана кора от един лимон и портокал;
- 30 гр. масло.
За украсата:
- 200 мл. сладкарска сметана;
- боровинки;
- малини.
Как се прави тарт
С миксер разбийте захарта с яйцето и към тях прибавете мекото масло. Добавете солта и брашното. Замесете гладко тесто, приберете го в найлонов плик или стреч фолио и го оставете за 30 минути в хладилника.
Разточете тестото с дебелина около 5-6 милиметра и го сложете във форма за тарт с диаметър около 25-26см. Изрежете по ръба излишното тесто. Надубчете блата с вилица. Върху него сложете алуминиево фолио и поръсете с боб, ориз или леща (за да не се надигне при печене).
Сложете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса, като на десетата минута отстранете алуминиевото фолиото с тежестите и допечете още 20 минути. Охладете блата.
Разбийте яйцата, захарта и нишестето с малко от прясното мляко. Останалото мляко сложете в касерола (или подходяща тенджера), прибавете настърганата кора от лимона и портокала, и сложете на умерен огън.
Прибавете яйчената смес и бъркайте непрекъснато до сгъстяването на крема. Към готовият крем прибавете ванилията и маслото, разбъркайте добре и го изсипете върху охладеният блат.
След като изстине яйченият крем, в купа разбийте сладкарската сметана сложете я в пош с накрайник по ваш избор и украсете тарта.
Най-отгоре наредете малините и боровинките. Ако всичко е минало както трябва, вече имате един вкусен и красив тарт с млечен крем, с който да почерпите гостите, или пък да хапнете сами 🙂
Да ви е сладко!
Не пропускайте да направите и: