Рецепта за телешки гулаш – едно национално унгарско ястие станало популярно из целия свят. Тази манджа приготвена от крехко телешко месо, може да ви се струва сложна за приготвяне понеже името леко „плаши“ тези които не са го правили преди, но всъщност не е така. Ако съчетаете точните подправки в точното количество, ще получите невероятно вкусен гулаш, който ще искате да правите отново и отново.
Телешки гулаш
Естествено качествените продукти за задължителни. Свежо и прясно телешко месо по възможност от младо теле и добро червено вино – това е най-важното, ако искате наистина крайният резултат да е впечатляващ. Може да се направи и с бяло вино
Необходими продукти за телешката яхния
- 700-800 гр. телешко месо;
- 2 глави лук;
- 1 морков;
- 3 срдено големи картофа;
- 150 мл. червено вино;
- 200 гр. доматена салца;
- 2 дафинови листа;
- 2 ч.л. червен пипер;
- черен пипер;
- сол;
- телешки бульон;
- 100 мл. олио.
Как се прави телешки гулаш
Сварете телешкото в подсолена вода до готовност. Сложете олиото в подходяща тенджера и го загрейте. Прибавете предварително нарязания на ситно лук и го запържете за около 4-5 мин. на среден огън.
Към него сложете и нарязания на ситно морков и гответе още около 3-4 минути. Добавете накъсаното на ситно телешко и доматената салца и гответе 5-6 мин.
Прибавете червеното вино и червения пипер и гответе 10 мин., за да се изпари целия алкохол от виното. Прибавете 1,5-2 л. телешки бульон и сол на вкус.
Следва да прибавете картофите и дафиновите листа. Гответе до готовност на картофите. Преди да свалите ястието от котлона, подправете с черен пипер. Поднесете гулаша топъл по възможност с домашно приготвен хляб и туршия.
Да ви е сладко!
Този телешки гулаш може да се приготви и с готов буркан телешко, но отново е добре да поври малко.
Разгледайте и следващите кулинарни предложения за свински винен кебап и попска яхния със свинско месо.