НачалоЗа домаТента за тераса -...

Тента за тераса – 6 креативни идеи за засенчване на балкон

Идеи за тента за тераса – как да изберете подхходящ навес за по-красив балкон. Обичате ли да прекарвате времето си на терасата или вътрешния двор, но понякога се налага да се приберете поради силните горещини или лоши метео условия? Не позволявайте на времето да диктува вашите планове. С подходящата тента за тераса, може да се наслаждавате на вашето външно пространство при пек и дъжд.

Тентата за балкон осигурява идеалното решение за разширяване на вашето външно пространство и е перфектен избор за засенчване. Освен това, ако вали, тя ще ви предпази от насрещен дъжд или сняг. Затова, ако обмисляте да закупувате тента, или да си направите такава, да позлвате сенник, чадър или друг вид заслон, който да ви предпазва, прелистете тези идеи.

Тента за тераса и видове тенти

Тентите за тераса са външни покрития, предназначени за защита от лошо време и силни горещини, но най-вече се ползват за засенчване. Както тентите, така и сенниците за балкон са несложни конструкции, прикрепени към външна стена, и поддържани от вътрешна рамка, или закрепени към дограма на терасат.

Ако тентата е постоянна, тя може да бъде допълнително укрепена. Сенниците могат да бъдат прибиращи се или фиксирани, с възможност за прибиране, ръчно или механизирано. Ако използвате тента за сянка, тя може да бъде лека структура от плат, докато тента, проектирана да издържа на дъжд и вятър, може да се нуждае от по-тежка конструкция.

Подходящи идеи за тента

Различните видове тенти с техните дизайни, текстури и покрития са почти безкрайни. Въпреки че това ги прави харесвани за сянка на открито, също така създава затруднения, когато трябва да направите избор между двете. За да улесним нещата събрахме няколко идеи за тента за тераса.

Прибираща се тента за тераса от плат

Прибираща се тента за тераса от плат

Прибиращите се тенти са чудесен вариант, ако живеете в умерен климат, тъй като те могат да бъдат навити назад, когато е необходимо. Не е необходимо да изграждате постоянна конструкция, за да монтирате прибираща се тента от плат. Те са подходящи и за по-малки пространства.

Може да изберете памук, винил, полиестер или друг материал в зависимост от това дали искате конкретно срещу дъжд, слънце или и двете. С голямо разнообразие от тъкани можете да изберете дизайн на колоритна платнена тента или да запазите цветовата схема неутрална за по универсален вид.

Тента в стил пергола

Тента в стил пергола

Една от най-персонализираните идеи за тенти за тераса, а особенно за двор (но ще прескочим идеите за двор в момента) е пергола тип тента, която може да бъде покрита с плат или твърдо покритие. Тентите в стил пергола се предлагат в дърво, PVC, алуминий и др.

Те са подходящи, когато терасата не е остъкленя и са издигнати странични колони. Сенниците в стил пергола могат да бъдат прикрепени към външните стени, позволявайки по-голяма площ на покритие със поддържащи колони.

Сенник за тераса за по-голяма поверителност

Сенник за тераса за стил и поверителност

Ако ви трябва защита само от слънцето, може да прибегнете до класически сенник. Това е една от онези идеи за засенчване, предназначени за топъл и сух климат. Тъй като сенниците са много лесни за монтаж, те могат да бъдат закрепени към лесно и да се поставят и свалят в зависимост от времето.

Също така са чудесен евтин вариант, с разнообраието от цветове по магазините, може да послужи и като декорация на съществуващия декора на терасата.

Автоматизирана тента за тераса за мързеливци 😉

Автоматизирана тента за тераса  за мързеливци

Ако сте се насочики към моторизирана тента, можете да се насладите на удобството да я регулирате с минимални усилия. Автоматизираните сеннтенти са подобнои на прибираща се тента, но вместо ръчна манивела, тя използва мотор с електричестов за задвижване.

Повечето сенници от този вид са изработени от плат върху метална рамка и са предназначени да ви предпазват както от дъжд, така и от слънце. Те са мързеливите идеи за прибиращи се тенти, а монтажът обикновено не е труден. Много от тях се доставят предварително сглобени и готови за закрепване.

Метална тента за „вечни времена“

Метална тента

Металните сенници са известни със своята дълготрайност и издръжливост. Те понасят добре вятър, сняг и дъжд, особено ако са монтирани като полупостоянна конструкция и са обработени с прахово покритие. Обикновено изработена от алуминий, този тип тента за тераса, често се прикрепва към външна стена. Въпреки това,  те могат да бъдат и свободностоящи, но не са много подходящи в тоси си вид за тераса.

Зелена стена за тераса от растения за сянка и поверителност

Ако търсите евтин вариант за засенчване на терасата, то увивните и влачещи растения или каскадни цветя са добра идея.

Обучаването на увивни растения да влачат по перголи или парапети за засенчване е естествена защита на вашето външно пространство от жега и дори понякога дъжд.

Сгъваема тента за тераса – класически избор

Сгъваема тента - класически избор

Сгъваемите се тенти са чудесна система за защита от слънце и насрещен дъж. Те могат да бъдат монтирани на терасата лесно, ако конструкцията разбира се позволява, за да прекарвате време на открито, през всички сезони.

Добавянето на сгъваем мавес към терасата е превръща това външно пространството от напълно отворено в продължение на къщата преь летните дни.

Тези тенти са направени от 100% водоустойчиви материали, така че може да им се наслаждавате по всяко време.

Отговори на любопитни въпроси

Каква е разликата между тента и сенник?

Почти всички тенти имат плат за основна засенчваща част, а сенниците може да бъдат направени както от плат, така и от дърво, метал и дори стъкло. Сенниците също са свободностоящи, докато сенниците се прикрепят към стена. Повечето сенници са временни, което ги прави удобни и за временно ползване. Те са често евтин вариант за временна употреба, ако не се нуждаете от защита от дъжд или слънце, прекалено често.

Тента или сенник за вашата тераса?

Тентите са популярно допълнение към неостъклени и остъклени дървени и PVC дограми за тераси. Те правят терасата използваема и при отворени прозоречни части на дограмата, а ако дограма липсва, осигуряват защита от дъжд и външна зона за почивка, защитени от жега, вятър или по-студено време. За да бъде класифицирано като тента, засенчващия елемент трябва да излиза напред от терасата (балкона). Така че, в зависимост от конструктивните особености на вашето вънщно пространство, вие трябва да прецените, кое е по-удачно за вас.

Резюме

Има различни видове навеси за балкон, които да използвате като тента за тераса, но кой е подходящия за вас зависи от конструкцията на вашата тераса и вашите конкретни нужди. С тези идеи и кратък преглед на видове тенти за външни пространства се надяваме да вземете правилно решение, когато планирате вашвето малко, или пък по-голямо външно местенце.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име