Тесто за баница с мая. Баницата, наред с традиционната питка са неразделна част от българската кухня. Нейната вкусова палитра и разнообразие от пълнежи привличат вниманието отдалече, както в домашната кухня, така и хорските жадни погледни през витрините на пекарните.
И докато съществуват множество начини за приготвяне на тесто, един от сигурните и сполучливи варианти с е включване на мая.
Тесто за баница с мая
Днес ще ви представим една изпитана рецепта за тесто за баница с мая, което много трудно ще объркате, че да не ви се получи. Ето и необходимите продукти за нея:
Продукти за тестото с мая и баницата:
- 500 гр. брашно;
- 1 чаена чаша топла вода;
- 1 яйце;
- 1 супена лъжица захар;
- 1 супена лъжица олио;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1 кубче прясна мая (може и 9гр суха, но с прясна става по-добре);
Как се прави тесто за баница с мая
Разтворете маята в топла вода и оставете да постои за около 10 минути, докато започне да пени.
В голяма купа смесете брашното със захарта и солта. Направете кладенче в средата и добавете разтворената мая, яйцето и олиото.
Замесвате тестото добре, добавяйки постепенно топла вода, докато получите меко и еластично тесто.
Разделете тестото на три равни части и оформете три топки. Поставете ги в купа, като ги покриете с кърпа и оставете да втасат за около час.
След като тестото е втасало, разточете всяка топка на тънък лист. Сложете ги една върху друга, като напръскате с малко олио помежду им. Сгънете тестото на половина и го разточете отново. Повторете това два пъти.
Приготвяне на баницата
За приготвяне на баницата поставете първия разточен лист от тестото с мая в тава за печене и добавете пълнеж по избор. Покрийте с втория лист и повтаряйте така докато ви свършат разточените листове.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути или докато баницата придобие златист цвят.
Това тесто за баница с мая е доказано и изпитано във времето и няма как да не ви се получи, а резултата е хрупкава и пухкава златиста баница, при вида на която захвърляте всичко и тя става цел номер 1 🙂
Ако сте направили вече тази рецепта и ви се е получила, на вашето внимание предлагаме още една рецепта, но този път за дърпана баница на ръце и налагана.
Ако пък ви липсва месен компонент в тези тестени вкусотии, то няма по-добре решение от вкусния султан кебап.