За щастие, хлебопекарната значително улеснява този процес, като меси и втасва тестото вместо вас. Тук ще разгледаме как да приготвите перфектното тесто за козунак в хлебопекарна, какви са тънкостите и как да го използвате за оформяне на вкусни козунаци.
Необходими продукти за козуначено тесто в хлебопекарна
За един средно голям козунак или няколко малки ще ви трябват следните съставки:
- 500 гр брашно (тип 450)
- 9 гр суха мая (или 15 гр прясна мая)
- 100 мл прясно мляко (леко затоплено, но не горещо)
- 2 яйца (на стайна температура)
- 100 гр захар
- 80 гр разтопено масло (или смес от масло и олио)
- 1р пакетче ванилова захар или 1 ч.л. ванилов екстракт
- щипка сол
- кора от 1 лимон (настъргана, за аромат)
- 50 гр стафиди (накиснати в ром или топла вода по желание)
- 50 г нарязани ядки или шоколад (по желание)
Приготвяне на тесто за козунак в хлебопекарна
Преди да започнете, уверете се, че хлебопекарната ви е чиста и суха. Винаги спазвайте последователността на добавяне на продуктите, която препоръчва вашият модел хлебопекарна.
Разбийте яйцата и ги смесете с млякото. Изсипете ги в контейнера на хлебопекарната.
Добавете захарта, ванилията и лимоновата кора. Разтопеното масло (или смес от масло и олио) се добавя след яйчената смес.
Пресейте брашното и го изсипете върху течните съставки.
Направете малка вдлъбнатина в брашното и добавете маята, без да я смесвате веднага с течностите. Солта трябва да се добави в единия край на контейнера, далеч от маята, за да не попречи на нейното активиране.
Изберете програмата за месене и втасване. Тази програма обикновено продължава между 1,5 и 2 часа. Ако вашата хлебопекарна няма специална програма за тесто, може да използвате стандартна програма за хляб и да спрете машината преди печенето.
Ако искате да добавите стафиди, ядки или шоколадови парченца, изчакайте хлебопекарната да приключи първото месене (след около 10-15 минути) и тогава ги добавете. Някои модели имат специален звуков сигнал за добавяне на допълнителни съставки.
Какво да направите след като тестото е готово?
След като хлебопекарната завърши програмата, тестото трябва да бъде меко, еластично и добре втасало.
- Оформяне на козунака – извадете тестото върху леко набрашнена повърхност.
Разделете го на 2 или 3 части и оформете фитили. Сплетете козунака на плитка и го оставете в намаслена тава или върху хартия за печене. - Второ втасване – оставете оформения козунак да втаса за още 30-40 минути на топло място, покрит с кърпа. Когато удвои обема си, е готов за печене.
- Намазване и декорация – разбийте 1 яйце с малко мляко и намажете козунака с четка. Поръсете със захар, филирани бадеми или сусам.
- Печене – загрейте фурната на 170 градуса. Печете около 30-35 минути, като проверявате с клечка – ако излиза суха, козунакът е готов.
Съвети за перфектно козуначено тесто в хлебопекарна
- Брашното трябва да е пресято – това прави тестото по-въздушно.
- Маята трябва да е активна – използвайте прясна или суха мая с доказано качество.
- Не прекалявайте със захарта – твърде много захар пречи на доброто втасване.
- Дългото месене е важно – хлебопекарната го прави вместо вас, но допълнителното размесване ръчно може да помогне за получаването на по-добра структъра на тестото за да се получи перфектния козунак на конци.
- Оставете тестото да втаса добре – недостатъчно втасване прави козунака твърд.
Приготвянето на тесто за козунак в хлебопекарна е удобен и надежден начин да получите перфектна основа за вашия празничен козунак. Машината улеснява процеса на месене и втасване, а вие само трябва да оформите и печете. Изпробвайте рецептата и се насладете на вкус, който по нищо не отстъпва на ръчно месения козунак.
Виж още: