Тесто за козунак в хлебопекарна

Козунакът е традиционен празничен хляб, особено популярен за Великден, но много хора го приготвят и през останалата част от годината.

За да се получи пухкав, ароматен и с както се казва, на конци, тестото изисква дълго месене и втасване, което може да бъде предизвикателство.

За щастие, хлебопекарната значително улеснява този процес, като меси и втасва тестото вместо вас. Тук ще разгледаме как да приготвите перфектното тесто за козунак в хлебопекарна, какви са тънкостите и как да го използвате за оформяне на вкусни козунаци.

Необходими продукти за козуначено тесто в хлебопекарна

За един средно голям козунак или няколко малки ще ви трябват следните съставки:

  • 500 гр брашно (тип 450)
  • 9 гр суха мая (или 15 гр прясна мая)
  • 100 мл прясно мляко (леко затоплено, но не горещо)
  • 2 яйца (на стайна температура)
  • 100 гр захар
  • 80 гр разтопено масло (или смес от масло и олио)
  • 1р пакетче ванилова захар или 1 ч.л. ванилов екстракт
  • щипка сол
  • кора от 1 лимон (настъргана, за аромат)
  • 50 гр стафиди (накиснати в ром или топла вода по желание)
  • 50 г нарязани ядки или шоколад (по желание)

Приготвяне на тесто за козунак в хлебопекарна

Преди да започнете, уверете се, че хлебопекарната ви е чиста и суха. Винаги спазвайте последователността на добавяне на продуктите, която препоръчва вашият модел хлебопекарна.

Разбийте яйцата и ги смесете с млякото. Изсипете ги в контейнера на хлебопекарната.
Добавете захарта, ванилията и лимоновата кора. Разтопеното масло (или смес от масло и олио) се добавя след яйчената смес.

Пресейте брашното и го изсипете върху течните съставки.
Направете малка вдлъбнатина в брашното и добавете маята, без да я смесвате веднага с течностите. Солта трябва да се добави в единия край на контейнера, далеч от маята, за да не попречи на нейното активиране.

Изберете програмата за месене и втасване. Тази програма обикновено продължава между 1,5 и 2 часа. Ако вашата хлебопекарна няма специална програма за тесто, може да използвате стандартна програма за хляб и да спрете машината преди печенето.

Ако искате да добавите стафиди, ядки или шоколадови парченца, изчакайте хлебопекарната да приключи първото месене (след около 10-15 минути) и тогава ги добавете. Някои модели имат специален звуков сигнал за добавяне на допълнителни съставки.

Какво да направите след като тестото е готово?

След като хлебопекарната завърши програмата, тестото трябва да бъде меко, еластично и добре втасало.

  1. Оформяне на козунака – извадете тестото върху леко набрашнена повърхност.
    Разделете го на 2 или 3 части и оформете фитили. Сплетете козунака на плитка и го оставете в намаслена тава или върху хартия за печене.
  2. Второ втасване – оставете оформения козунак да втаса за още 30-40 минути на топло място, покрит с кърпа. Когато удвои обема си, е готов за печене.
  3. Намазване и декорация – разбийте 1 яйце с малко мляко и намажете козунака с четка. Поръсете със захар, филирани бадеми или сусам.
  4. Печене – загрейте фурната на 170 градуса. Печете около 30-35 минути, като проверявате с клечка – ако излиза суха, козунакът е готов.

Съвети за перфектно козуначено тесто в хлебопекарна

  • Брашното трябва да е пресято – това прави тестото по-въздушно.
  • Маята трябва да е активна – използвайте прясна или суха мая с доказано качество.
  • Не прекалявайте със захарта – твърде много захар пречи на доброто втасване.
  • Дългото месене е важно – хлебопекарната го прави вместо вас, но допълнителното размесване ръчно може да помогне за получаването на по-добра структъра на тестото за да се получи перфектния козунак на конци.
  • Оставете тестото да втаса добре – недостатъчно втасване прави козунака твърд.

Приготвянето на тесто за козунак в хлебопекарна е удобен и надежден начин да получите перфектна основа за вашия празничен козунак. Машината улеснява процеса на месене и втасване, а вие само трябва да оформите и печете. Изпробвайте рецептата и се насладете на вкус, който по нищо не отстъпва на ръчно месения козунак.

Виж още:

Препоръчано