НачалоРецептиТестени изделияТурско тесто за мекици...

Турско тесто за мекици с газирана вода – идеално за пици и мекици

Тесто за мекици със сода (газирана вода), което набъбва бързо и става пухкаво до неузнаваемост. Турските печива изобщо не са за подценяване, даже обратното. След половин век робство, много от техниките са заимствани от Османската империя, а преди това от Византийската империя. Прабългарите са били конен народ, който се е прехранвал предимно с месо. Варенето и правене на тесто е било прието от Византия, а много други техники от Турция.

Тесто за мекици с газирана вода по турски

Днес ще ви представим как се прави тесто за мекици по турска рецепта, която е лесна и става бързо, за всеки желаещ да се наслади на този вариант.

Продукти за тестото със сода

След като го замесите ви остава само да изпържите и поднесете със сирене, кисело мляко или подсладени, както ви е най-сладко. А ето и необходимите съставки:

Бързи мекици с мая без втасване
снимки: личен архив
  • 125 мл. газирана вода;
  • 125 мл. топло прясно мляко;
  • 550 г брашно;
  • две яйца;
  • 1 пакетче суха мая;
  • 50-60 мл. мазнина (растително олио);
  • 2 ч.л. захар;
  • 1 ч. л. сол.

Как се прави тесто за мекици с мая и сода по турски

В голяма купа разтворете сухата мая в половината от брашното и добавете захарта, солта като разбъркате добре.

След това правите кладенче, в което прибавяте затопленото мляко, газираната  вода (на стайна температура), олиото и счупвате двете яйца.

тесто за мекици
снимка: личен архив

Бъркате добре, докато се омеси всичко, до получаването на хомогенна каша и добавяте останалото брашно.

След това, поръсвате брашно на плота и слагате сместа, като замесвате с още мъничко брашно докато получите добро на вид и еластично тесто.

Остава само да го ставите на втаса на топло за половин час и да го използвате по предназначение. Правили сме мекици, които стават фантастично пухкави, както и блат за пица.

Предлагаме ви още един вариант за тесто, но този път  козуначено тесто, от което се получават страхотни пионерски мекици.

Ето и една рецепта за пухкави като памук мекици с кисело мляко.

Вижте и как да направите тесто за пухкави печива в хлебопекарна по изпитана рецепта.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Есенен маникюр в кафяво

Тази есен, кафявите нюанси за маникюр доминират с изтънчена елегантност и топлина. Този сезон се характеризира с богатство на земни цветове, които отразяват есенната...

Парена туршия със зеле и моркови

Маникюр с брокат