Тесто за мекици със сода (газирана вода), което набъбва бързо и става пухкаво до неузнаваемост. Турските печива изобщо не са за подценяване, даже обратното. След половин век робство, много от техниките са заимствани от Османската империя, а преди това от Византийската империя. Прабългарите са били конен народ, който се е прехранвал предимно с месо. Варенето и правене на тесто е било прието от Византия, а много други техники от Турция.
Тесто за мекици с газирана вода по турски
Днес ще ви представим как се прави тесто за мекици по турска рецепта, която е лесна и става бързо, за всеки желаещ да се наслади на този вариант.
Продукти за тестото със сода
След като го замесите ви остава само да изпържите и поднесете със сирене, кисело мляко или подсладени, както ви е най-сладко. А ето и необходимите съставки:
- 125 мл. газирана вода;
- 125 мл. топло прясно мляко;
- 550 г брашно;
- две яйца;
- 1 пакетче суха мая;
- 50-60 мл. мазнина (растително олио);
- 2 ч.л. захар;
- 1 ч. л. сол.
Как се прави тесто за мекици с мая и сода по турски
В голяма купа разтворете сухата мая в половината от брашното и добавете захарта, солта като разбъркате добре.
След това правите кладенче, в което прибавяте затопленото мляко, газираната вода (на стайна температура), олиото и счупвате двете яйца.
Бъркате добре, докато се омеси всичко, до получаването на хомогенна каша и добавяте останалото брашно.
След това, поръсвате брашно на плота и слагате сместа, като замесвате с още мъничко брашно докато получите добро на вид и еластично тесто.
Остава само да го ставите на втаса на топло за половин час и да го използвате по предназначение. Правили сме мекици, които стават фантастично пухкави, както и блат за пица.
Предлагаме ви още един вариант за тесто, но този път козуначено тесто, от което се получават страхотни пионерски мекици.
Ето и една рецепта за пухкави като памук мекици с кисело мляко.
Вижте и как да направите тесто за пухкави печива в хлебопекарна по изпитана рецепта.