Мекиците са една от най-често приготвяните закуски, а когато са от тесто за мекици с мая, те стават още по-пухкави и вкусни. Може да използвате както суха мая, така и жива мая, с която да замесите тестото. След изпържване ще усетите сами разликата, но това е рецепта за тесто, а пърженето е съвсем отделно „упражнение“, което най-вероятно вече сте го изпробвали.
Тънък момент, ако изберете да правите тестото със жива мая е да я разтворите в малко топло мляко, така маята ще се активира по-леснои тестото ще втаса по-бързо.
Тесто за мекици с мая
Продуктите за тесто за мекици с добавена мая са както следва:
- 500 г брашно;
- 1 пакетче суха мая (може и 12 гр жива);
- 2 яйца;
- 220 мл. прясно мляко;
- 50 мл. олио;
- 1 ч.л. захар;
- щипка сол.
Начин на приготвяне на тестото с мая
В подходяща купа започнете да пресявате брашното. Това ще го направи „по-въздушно“ и ефирно, като се смеси с въздух.
От вече пресятото брашно, добавете вземете 1/2 от него в друг съд и сложете маята. Ако ползвате жива мая, първо я разтворете в малко топло мляко или вода. Добавяте и щипка сол, 1 чаена лъжичка захар и разбърквате добре.
Следва да оформите кладенче в което да сложите прясното мляко, което сте затоплили предварително.
Добавяте и две цели яйца и започвате да бъркате, докато се образува хомогенна консистенция. Тук е момента и да добавите останалата 1/2 от пресятото брашно.
Месите докато получите еластично тесто, което оставяте да се надигне за половин час на топло място, покрито с кърпа.
От тук нататък, следва да оформите мекици и да ги изпържите в сгорещено олио, които дали ще са със сирене и без, зависи изцяло от вас.
Да ви е сладко!
Виж още: