В света на тестените изкушения, тутманикът заема едно от почетните места на за масата за закуска, а честои и за обяд, но за да се получи идеален, трабва да замесите перфектното тесто за тутманик.
Истинското изкуство при приготвянето на тутманик започва от тестото. То трябва да е еластично, меко, податливо на разточване, но и достатъчно плътно, за да задържи вкусната плънка от сиренен и масълце. И точно тук започва магията, с избора на подходяща рецепта за тесто. Съществуват много варианти, но двата най-доказани са класическият с мая и модерният без месене, всеки със своите предимства.
В следващите редове ще се потопим в тънкостите на приготвянето на тесто за тутманик в тези два различни стила и ще споделим практически съвети. Ще разберете защо втасването е толкова важно, как да подберете най-доброто брашно и кога е подходящият момент да добавите солта или мазнината.
Този път няма да импровизираме, ще следваме мъдростта на традицията и точността на практиката. Защото доброто тесто е основата на всяка празнична питка, а една истинска питка, баница или тутманик е началото на всеки празник.
Вариант 1: Класическо тесто за тутманик с мая
Необходими продукти:
- 1 кг. брашно
- 1 кубче прясна мая (22 гр.)
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 кофичка кисело мляко (400 гр.)
- 1 яйце
- 1 с.л. захар
- 1 равна с.л. сол
- 1 с.л. олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Разтворете маята със захарта в половината от прясното мляко. Разбъркайте и оставете да шупне. Към готовата мая добавете киселото мляко, останалото прясно мляко, олиото, солта, содата и яйцето. Разбъркайте добре и постепенно добавете пресятото брашно.
Замесете меко и еластично тесто и го покрийте с кърпа, след което го оставете да втаса на топло място за около 1 час. Това тесто е подходящо за различни видове тутманик усукан, вит или на пластове.
Виж още: Тесто за питки с мая
Вариант 2: Бързо тесто за тутманик без месене
Необходими продукти :
- 500 гр. брашно
- 4 яйца (едното за намазване)
- 200 мл. олио
- 200 гр. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 200 гр. сирене
Начин на приготвяне:
Разтворете содата в киселото мляко и оставете да шупне. Разбийте 3 яйца и добавете към тях млякото със содата, олиото и натрошеното сирене. Добавете пресятото брашно и разбъркайте до получаване на средно гъста смес.
Изсипете сместа в намазнена тава, разстелете равномерно и намажете с разбитото яйце. Поръсете със сусам и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Този вариант е идеален за бърза закуска или когато нямате време за месене и втасване.
Съвети за перфектното тесто:
- винаги пресявайте брашното, за да получите по-пухкаво тесто;
- използвайте пресни продукти за най-добър вкус;
- ако желаете по-богат вкус, добавете малко масло или зехтин към тестото;
- експериментирайте с различни плънки – спанак, лук, гъби или колбаси.
Тутманикът е не само вкусно ястие, но и част от нашите спомени и традиции. С тези две рецепти можете да зарадвате семейството и приятелите си с домашно приготвен тутманик, който ще внесе уют и топлина на всяка трапеза.
Опитайте още: Лесно тесто за кренвиршки
снимка: личен архив