Боядисване на яйца с ориз. Винаги е забавно да украсяваме яйца покрай Великден! През годините хората са измислили много различни методи, но боядисването на яйца с ориз и боя, въпреки че е малко по-нестандартен метод, дава страхотни резултати и ефекта е доста по-различен, но в никакъв случай по-лош.
Ако все още не сте изпробвали тази техника, то няма да ви коства много време и усилия, за да я приложите.
Боядисване на яйца с ориз
Ето и от какво ще се нуждаете, преди да започнете:
- сварени яйца (бели);
- бял суров ориз;
- боя за яйца (най-добре течна, но може и на прах);
- оцет – помага на цвета да се захване.;
- найлонови пликчета.
Ето как да боядисате яйца с помощта на ориз и боя
При този метод дори няма да имате нужда от ръкавици, тъй като на практика яйцето ще се боядисва в торбичката.
Пригответе си толкова найлонови пликове, колкото бои ще ползвате. Най-добре е да вземете пликове с цип, но и обикновени ще свършат работа.
Във всеки плик сложете около 1/2 чаша ориз. Сложете в плика толкова от боята, така че след размесване оризът да се оцвети нацяло. Когато всичко това е добре смесено, прибавяте и една чаена лъжичка от оцетът и размесвате още веднъж много добре.
За по-добър ефект, яйцата които сте сварили е добре да бъдат бели. Те трябва да са добре подсушени и за предпочитане още топли. Слагате едно яйце в торбичката, затваряте ципа и втривате яйцето добре с пръсти, докато почне да се оцветява равномерно по всичките му части. Може да го оставите да престои още 3-4 минути в торбичката преди да го извадите.
Повтаряте тази техника със всички бои. Ако боята която ще ползвате е на прах, трябва предварително да я разтворите в малко топла вода и да я разбъркате добре.
Тази техника за боядисване на яйца с ориз е много лесна и най-вече, яйцата се получават с красиви ефекти и освен това има няколко бонуса за вас. Няма да миете в последствие купички, което се налага ако боядисвате по традиционния метод и нуждата от ръкавици за да не се оцапате е практически елиминирана.
Успех!
Не пропускайте нашите кулинарния предложения з великденски козунаци и кулинарни съвети по-долу.
Козунак по рецепта на Ваня Джорджевич
Великденски бъркан козунак без месене