Необходими продукти за маслено многолистно тесто:
- 500 гр брашно;
- 400 гр. краве масло;
- 15гр сол.
Техника на приготвяне на маслено многолистно тесто
В дълбока купа разбивате с миксер на бавни обороти брашното, половината от маслото разрязано на кубчета, добавяте 200мл вода на стайна температура и солта.
Така полученото тесо оформяте на голяма топка и оставяте да престои за един час на студено. Останалата част от маслото оставяте настрани да се размекне.
След като е престояло на хладно, поръсвате на плота брашно и разточвате тестото по дължина. Върху 2/3 от него намазвате с омекналото масло, прегъвате го на три и разточвате отново един голям лист. Прегъвате отново, но този път на 4 и пак разточвате. Най-накрая прегъвате на 2, увивате в кърпа и го слагате в хладилник за един час, преди да го използвате.
Така приготвеното тесто, може да ползвате за щрудели, пирожки, торти и др.
снимка: stock.adobe.com