Рецепта за тиквена баница или както още често наричаме този десерт – тиквеник! Освен за нарицателно, този сладкиш не пропуска трапезата около Бъдни вечер и коледа.
Тиквена баница – тиквеник за Бъдни вечер
Макар това сладко изкушение да се свързва, по често с празници като Бъдни вечер, Великден и т.н., тиквеника е подходящ за направа по всяко време, стика да разполагате с добре узряла и сладка тиква. Ние обичаме да го приготвяме с мускатна тиква, сорт по-добре познат, като „цигулка“.
Произлиза от централна и южна Америка, и е пренеса по вода в Европа. Въпреки че, тиквата цигулка е плод, тя често се бърка със зеленчук от много хора.
Продукти и подправки за тиквената баница
- 1 пакет готови кори за баница (тънки);
- 500 г тиква, настъргана на едро ренде;
- 1 ч.ч. захар;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 100 гр орехи (настъргани или смлени);
- канела;
- 1/4 ч.л. сол.
Как се прави тиквеник
Тиквата се обелва и се настъргва на ренде. Изцедете излишната вода от тиквата, като я сложите я стиснете в кухненска хартия.
В подходящ съд смесвате тиквата, захарта, солта, канелата, олиото и настърганите орехи. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
Ако използвате замразени кори, трябва предварително да ги размразите до степен, която да можете да ги отлепите безпроблемно.
Постилате си хартия на кухненския плот и поставяте 1-2 кори, които намазвате с мазнина и добавяте от вече приготвената смес за тиквеника. Навивате на руло и слагате в тавата.
Повтаряте това с всичките кори, докато запълните съдът, в който ще печете вашата тиквена баница. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути или докато баницата стане златиста и хрупкава.
Извадете баницата от фурната и я оставете да се охлади преди сервиране.
Нарежете на порции и гарнирайте по ваш вкус и желание.
Да ви е сладко!
Прегледайте и другите ни рецепти от категория сладкиши и десерти:
Коледни курабийки (войнишки).
Здравно предложение: Диета при подагра – ръководство с план за хранене