НачалоРецептиПостни ястияТиквички по градинарски

Тиквички по градинарски

Тиквичките са един от малкото зеленчуци, които стават еднакво добре на туршия, пържени или готвени. Лятото е лесно да намерим пресни тиквички, но ако успеете да се сдобиете с приличен зеленчук през зимата, тези тиквички по градинарски са чудесен начин да разнообразите менюто, като добавите ценни хранителни вещества.

Рецепта за тиквички по градинарски

(за 5-6 порции)

  • 2 кг. тиквички;
  • 150 гр. ориз;
  • 100 мл. олио;
  • 50 гр. масло;
  • 100 гр. кашкавал;
  • 280 гр. домати;
  • 200 гр. лук;
  • 25 гр. копър;
  • 60 гр. брашно;
  • 8 гр. сол.

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват, обелват се, нарязват се на кръгчета с дебелина до 1 см. и се посоляват, потапят се в каша от брашното, разредено с малко студена вода, и се изпържват в загрятото олио.

Лукът нарязан на дребно, се задушава в маслото. Прибавят се част от доматите, нарязани на кубчета, и също се задушават. Като омекнат доматите, се слага оризът, посолява се, залива се с гореща вода и се вари, докато набъбне.

В средно голяма купичка се слагат изпържени тиквички, върху които се слага сварен ориз, след което купичката се обръща върху чиния. Вече имате 5 или 6 порции вкусни тиквички по градинарски, които може да разделите на порции и да поръсите с настърган кашкавал и ситно нарязан копър. По желание може и да се гарнира с кръгчета от останалите домати.

Да ви е сладко!

Разгледайте и другите ни предложения за постен боб плакия с кориандър и вкусна  гъбена супа.

снимка с илюстративна цел: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Класически бял сос – 5 варианта за универсален сос за чушки, кюфтета и др.

Класическия бял сос е най-често комбинация от масло, брашно и мляко, които смесени заедно с различни подправки образуват кремообразна текстура, подходяща за най-различни ястия....