Тиквичките са един от малкото зеленчуци, които стават еднакво добре на туршия, пържени или готвени. Лятото е лесно да намерим пресни тиквички, но ако успеете да се сдобиете с приличен зеленчук през зимата, тези тиквички по градинарски са чудесен начин да разнообразите менюто, като добавите ценни хранителни вещества.
Рецепта за тиквички по градинарски
(за 5-6 порции)
- 2 кг. тиквички;
- 150 гр. ориз;
- 100 мл. олио;
- 50 гр. масло;
- 100 гр. кашкавал;
- 280 гр. домати;
- 200 гр. лук;
- 25 гр. копър;
- 60 гр. брашно;
- 8 гр. сол.
Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват, обелват се, нарязват се на кръгчета с дебелина до 1 см. и се посоляват, потапят се в каша от брашното, разредено с малко студена вода, и се изпържват в загрятото олио.
Лукът нарязан на дребно, се задушава в маслото. Прибавят се част от доматите, нарязани на кубчета, и също се задушават. Като омекнат доматите, се слага оризът, посолява се, залива се с гореща вода и се вари, докато набъбне.
В средно голяма купичка се слагат изпържени тиквички, върху които се слага сварен ориз, след което купичката се обръща върху чиния. Вече имате 5 или 6 порции вкусни тиквички по градинарски, които може да разделите на порции и да поръсите с настърган кашкавал и ситно нарязан копър. По желание може и да се гарнира с кръгчета от останалите домати.
Да ви е сладко!
Разгледайте и другите ни предложения за постен боб плакия с кориандър и вкусна гъбена супа.
снимка с илюстративна цел: stock.adobe.com
Благодаря за рецептата! Получи се уникално вкусно. С нетърпение очаквам да излязат домашните тиквички и ще направя отново.