Тиквичките са едни от най-универсалните зеленчуци, които лесно могат да бъдат включени в разнообразни ястия, а лятно време, една от най-популярните манджи за приготвяне е именно тиквички с ориз на фурна.
С лек и свеж вкус, този сезонен зеленчук е отличен избор за хора, които искат да се хранят здравословно, но и да се насладят на приятния аромат на летните ястия. Една от най-популярните и обичани комбинации от тиквички, освен тиквички по гръцки е тази с ориз. Това ястие може да бъде приготвено по различни начини, като всяка рецепта добавя свой уникален вкус и текстура. Най-често те се приготвят на фурна, но също толкова вкусни стават и приготвени в тенджера. Днес ще ви представим 2 рецепти за тиквички с ориз, от които да изберете своя вариант на готвене.
Тиквички с ориз на фурна
Този вариант на рецептата е предпочитан от повечето хора, тъй като запържването на продуктите отнема малко време, а след това остава само да се досготвят тиквичките във фурната.
Необходими продукти
- 2 средно големи тиквички
- 1 ч.ч. ориз;
- 1 глава лук;
- 2 моркова;
- 2 скилидки чесън;
- олио;
- 1 ч.ч. доматено пюре или настъргани домати;
- 3 чаши вода или зеленчуков бульон;
- 2 супени лъжици зехтин;
- половин връзка копър;
- 1 чаена лъжичка сух босилек;
- 50 г настърган кашкавал (по желание);
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Измийте тиквичките и ги нарежете на кубчета да са готови. Нарежете лукът, морковите и чесъна на ситно, и ги запържете в малко мазнина, докато омекнат (около 5 минути).
Загрейте фурната на 180 градуса, а през това време, добавете тиквичките в тенджерата за около десетина минути да се готвят. Идва ред на ориза, прочистете го от лоши зърна, измийте го добре и го добавете в тенджерата заедно с предварително настъргания домат. Гответе докато оризът стане прозрачен. Няколко минути преди да снемете от котлона и прибавете и подправките, заедно със ситно нарязания копър.
Преместете сместа в подходяща тава за печене и я разпределете равномерно. Ако използвате зеленчуков бульон, добавете 3 ч.ч. от него или 3 ч.ч. топла вода.
Сложете тавата във вече загрятата фурна и печете за около 30-35 минути с вентилатор, или докато оризът е напълно сварен, а водата е изпарена.
Ако желаете, 10 минути преди тиквичките с ориз да са готови настържете кашкавал и върнете във фурната за още 5-8 минути, да се запекат.
Сервирайте топло, гарнирано с пресен магданоз.
Тиквички с ориз в тенджера
Хубавото на тази рецепта е, че манджата стават по-сочна, тъй като значителна част от соковете се запазват в ястието, докато на фурна, повечето от тях се изпаряват с водата.
Съставки и подправки
- 2 големи тиквички;
- 1 чаша ориз;
- 1 глава лук;
- 2 моркова;
- 2 скилидки чесън;
- 1 червена чушка
- 2 супени лъжици зехтин;
- 2-3 щипки джоджен;
- копър (около половин връзка);
- 3 чаши вода;
- сол и черен пипер на вкус.
Как се правят най-вкусните тиквички с ориз
Нарежете тиквичките на кубчета и ги оставете настрани. Обелете и нарежете лука и морковите на ситно. Загрейте зехтин (може и олио) в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и морковите и ги задушете за около 5 минути, след което
прибавете чесъна и чушката и гответе още за няколко минутки.
След това прибавете тиквичките и ги запържете за 10 минути, докато започнат да омекват. Изсипете ориза в тенджерата и разбъркайте добре, за да се смеси със зеленчуците.
Добавете 3 чаени чаши зеленчуков бульон или вода, солта, черния пипер и щипка две джоджен. Джоджена ще придаде доста приятен аромат на ястието.
Разбъркайте добре и оставете сместа да заври. След като заври, намалете котлона на слаб огън, покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри за около 20 минути, или докато оризът напълно се сготви. Добавете нарязания копър и разбъркайте.
Сервирайте топло, като може да добавите още пресен копър за украса.
Да ви е сладко!
Прегледайте и другите ни рецепти с тиквички за летния сезон: