Торта с бял шоколадов мус и блат от орехи

Опитахме тази торта с бял шоколадов мус и блатове от смлени орехи, след което съжалихме, че толкова късно разбираме, какво сме пропуснали. Баланса на сладкото в тази торта е изключително премерен, хем сладка, но не толкова че да не можем да заспим от високата кръвна захар и да гледаме в една точка от тавана 🙂

Рецепта за торта с бял шоколадов мус и орехов блат

Ето и необходимите продукти за тортата:

За блатовете

Торта с бял шоколадов мус

  • 2 яйца;
  • 300 гр. захар;
  • 130 гр. масло;
  • 300 гр. брашно;
  • 1/2 ч.л. сода;
  • 1 ч.л. бакпулвер;
  • щипка сол;
  • 200 мл. олио;
  • 250 мл. прясно мляко;
  • 1 с.л. оцет;
  • 120 грама смлени орехи;
  • 1 ванилия.

За шоколадовия мус

Торта с бял шоколадов мус

  • 400 гр. висококачествен бял шоколад;
  • 400 гр. сладкарска сметана;
  • 600 гр. крема сирене;
  • 1 ванилия.

Декорация на торта с бял шоколадов мус

Торта с бял шоколадов мус

  • 150 гр. захар;
  • цели орехови ядки.

Начин на приготвяне

Торта с бял шоколадов мус

Разбийте мекото масло със захарта до получаването на пухкав крем. Прибавете яйцата и разбийте отново. Добавете олиото разбийте за кратко и прибавете прясното мляко и оцета, разбийте.

Торта с бял шоколадов мус и блат от орехи

Прибавете постепенно пресятото брашно, содата, бакпулвера и ванилията и разбийте добре.

Торта с бял шоколадов мус и блат от орехи

Накрая прибавете ситно смлените орехи и разбъркайте с шпатула.

Торта с бял шоколадов мус и блат от орехи

Разделете сместа на три равни части. Във форма за печене с падащи стени (24 см. диаметър) сложете хартия за печене и изсипете едната част от сместа. Печете блата на 160-170 градуса до суха клечка (около 10-15 минути). По същия начин изпечете и другите два блата.

Торта с бял шоколадов мус и блат от орехи

Готовите блатове сложете на решетка, докато се охладят. Разтопете белия шоколад на водна баня и оставете да се охлади. През това време сложете в дълбока купа сладкарската сметана и крема сиренето което е било на стайна температура и разбийте докато се сгъсти сместа.

Вземате от сместа и прибавяте към охладения шоколад, като с помощта на шпатула разбърквайте, за да се уеднакват температурите. Прибавете и ванилията.

Полученият шоколадов мус разделете на три, като с двете двете части слепите блатовете, а с третата измажете тортата.

Торта с бял шоколадов мус и блат от орехи

Разтопете захарта на тефлонов тиган до получаването на карамел. Изсипете го в различни форми, върху хартия за печене и като изстине го начупете. Декорирайте с готовия карамел и ореховите ядки. Вашата торта с бял шоколадов мус, трябва вече да е готова и да прилича на нещо, като на снимката 🙂

Торта с бял шоколадов мус

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за торта с бял шоколадов мус и орехови блатове ви е харесала, вижте и другите ни предложения за торта тип часовник и пандишпанов ябълков сладкиш.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано