Опитахме тази торта с бял шоколадов мус и блатове от смлени орехи, след което съжалихме, че толкова късно разбираме, какво сме пропуснали. Баланса на сладкото в тази торта е изключително премерен, хем сладка, но не толкова че да не можем да заспим от високата кръвна захар и да гледаме в една точка от тавана 🙂
Рецепта за торта с бял шоколадов мус и орехов блат
Ето и необходимите продукти за тортата:
За блатовете
- 2 яйца;
- 300 гр. захар;
- 130 гр. масло;
- 300 гр. брашно;
- 1/2 ч.л. сода;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- щипка сол;
- 200 мл. олио;
- 250 мл. прясно мляко;
- 1 с.л. оцет;
- 120 грама смлени орехи;
- 1 ванилия.
За шоколадовия мус
- 400 гр. висококачествен бял шоколад;
- 400 гр. сладкарска сметана;
- 600 гр. крема сирене;
- 1 ванилия.
Декорация на торта с бял шоколадов мус
- 150 гр. захар;
- цели орехови ядки.
Начин на приготвяне
Разбийте мекото масло със захарта до получаването на пухкав крем. Прибавете яйцата и разбийте отново. Добавете олиото разбийте за кратко и прибавете прясното мляко и оцета, разбийте.
Прибавете постепенно пресятото брашно, содата, бакпулвера и ванилията и разбийте добре.
Накрая прибавете ситно смлените орехи и разбъркайте с шпатула.
Разделете сместа на три равни части. Във форма за печене с падащи стени (24 см. диаметър) сложете хартия за печене и изсипете едната част от сместа. Печете блата на 160-170 градуса до суха клечка (около 10-15 минути). По същия начин изпечете и другите два блата.
Готовите блатове сложете на решетка, докато се охладят. Разтопете белия шоколад на водна баня и оставете да се охлади. През това време сложете в дълбока купа сладкарската сметана и крема сиренето което е било на стайна температура и разбийте докато се сгъсти сместа.
Вземате от сместа и прибавяте към охладения шоколад, като с помощта на шпатула разбърквайте, за да се уеднакват температурите. Прибавете и ванилията.
Полученият шоколадов мус разделете на три, като с двете двете части слепите блатовете, а с третата измажете тортата.
Разтопете захарта на тефлонов тиган до получаването на карамел. Изсипете го в различни форми, върху хартия за печене и като изстине го начупете. Декорирайте с готовия карамел и ореховите ядки. Вашата торта с бял шоколадов мус, трябва вече да е готова и да прилича на нещо, като на снимката 🙂
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за торта с бял шоколадов мус и орехови блатове ви е харесала, вижте и другите ни предложения за торта тип часовник и пандишпанов ябълков сладкиш.