Рецептата днес: Тортила с пилешко! И то не каква да е, а домашно приготвена и уникално вкусна.
Тортила е плосък, кръгъл, неферментирал хляб, произведен от пшенично брашно или сварена с лайм царевица. Обработката и характеристиките на тортилите от пшенично брашно и царевица се различават значително. И двата вида тортили произхождат от Мексико, където се считат за национален хляб и се консумират с други храни като боб, месо и зеленчуци, а често и с чили кон карне. Традиционно тортилите са домашно приготвени, приготвят се ден за ден и се консумират пресни. Технологията за производство на царевична тортила е разработена още от ранните мезоамерикански цивилизации.
И тъй като най-често у нас, тортилата се приготвя с пилешко месо, днес сме ви подготвили една автентична, домашно приготвена рецепта за тортила с пилешко, която е тествана безотказно много пъти и нито един път не е оставала в чинията 🙂
Рецепта за тортила
За да си направите най-вкусната тортила у дома, не ви трябва нищо кой знае какво. Въпреки това, нашата рецепта е с авокадо, което придава мека текстура на тортилята. Ако желаете да си направите и гарнитура, може допълнително към нея да си изпържите малко пресни картофки. Ето и какво ще ви трябва:
Продукти и съставки
- пилешко филе от гърди;
- тортила (може готова, може и вие да си приготвите);
- авокадо;
- домат;
- краставица;
- салата айсберг.
За майонезено-горчичения сос
- майонеза (провансалска);
- горчица (баварска);
Как се прави перфектната тортила
Първо започваме с пилешкото филе, което трябва да нарежете на не много дебели късове и изпечете на тефлонов тиган със съвсем малко мазнина.
Измийте добре айсберг салатата и я нарежете като за салата Цезар.
Обелете и нарежете авокадото на къси лентички.
Доматите нарежете на филийки, а краставиците отново на лентички.
Пилешкото месо, вече изпечено нарежете на дълги и не много дебели резени.
Сега след като имате почти всичко и ви е приготвено под ръка, остава да забъркате набързо соса за тортилата. Смесете в малка купичка равни части майонеза и баварска горчица (като че ли с баварска, сосът се получава най-подходящ) и разбъркайте добре.
Вземете една тортила, сложете я на плота и добавете от всички продукти, като накрая завършите със сос. Затворете я подобно на плик за писмо и на среден огън я запечете за няколко минути в тиган.
Вече сте горди майстори на една толкова лесна за приготвяне тортила с пилешко 🙂
Да ви е сладко!
Виж още:
Знаете ли че:
В Гватемала и Мексико има три цвята царевично тесто за приготвяне на тортила: бяла царевица, жълта царевица и синя царевица (или черна царевица).
24 февруари е Национален ден на тортила чипса.
Типичното четиричленно мексиканско семейство консумира повече от 2 килограма тортили всеки ден.