За зелето, киселото зеле, бурканите и варенето (запечатване със стерилизация) сме чували много и то какво ли не, но истината е малко по-различна, от това което е в действителност. Истинския процес на стерилизация започва едва тогава, когато водата заври. И тук идва въпросът:
Колко време се вари кисело зеле в буркани?
Ако приготвяте кисело зеле напълнено в буркани с цел да го съхраните за по-дълго време, кисело зеле се вари не повече от 10 минути след завирането (кипване) на водата. Ако го варите повече, това ще доведе до разваряване на зелето и ще влоши неговите качества. Ако го варите по-малко, то може да се развали по-бързо.
Но колко точно е целия процес на стерилизация ще зависи от това, за колко време ще заври водата в съда. Времето за кипване трябва да бъде около 20-25 минути, тъй като бързото кипване може да счупи бурканите.
Но колко е общото време? В такъв случай цялото време за варене на кисело зеле в буркани ще бъде не по-малко от 30 минути, като самата стерилизация трябва да е средно 10 минути, а времето за завиране поне 20 минути.
Ето и една изпитана рецепта за кисело зеле в буркани.
Виж още: