НачалоКрасота и СтилТрайно изправяне на коса:...

Трайно изправяне на коса: всичко, което трябва да знаете

Благодарение на едно трайно изправяне на коса, можете да се сбогувате с ежедневната си рутинна прическа. Тази процедура прави косата ви лесна за поддържане и оформяне и изглежда страхотна и елегантна.

Но, както при всяка обработка на косата, може да изникнат няколко въпроса в ума ви. Този процес ще увреди ли косата ви? Има ли странични ефекти? В тази статия ще разнищим трайното изправяне на косата. Превъртете надолу за повече информация.

Безопасен ли е метода трайно изправяне на коса?

Да, но това зависи и от продуктите, които използвате. Също така колко често прилагате тази процедура. Процесът включва прилагане на химически разтвор, който въздейства върху протеините на косата и променя структурата им. Ако не се използва по правилния начин, това решение може сериозно да увреди косата ви.

Забележка: Като предпазна мярка бременните жени и новите майки не се съветват да изправят косата си завинаги.

Внимание: Не се препоръчва при бременни жени или кърмещи майки.

Знаете ли, че можете да изправите косата си за постоянно по много начини? Вижте следващия раздел, за да проучите всичко за това как да се справите с трайно изправяне на коса.

Трайно изправяне на коса

Видове техники за трайно изправяне на коса

Има три основни техники за трайно изправяне на косата:

Възстановяване на косата

Този метод за трайно изправяне на коса преструктурира формата на кичурите чрез отпускане, разкъсване и преформатиране на връзките в косъма. Процесът отнема около 3 до 8 часа, в зависимост от дължината на вашата коса.

Процедура:

 • Стилистът ще измие косата ви с шампоан и ще я раздели на части.
 • Ще нанесе дебел слой релаксант върху косата и ще го остави върху косата ви за 30-45 минути.
 • Вашите кичури се парят между 10-40 минути, в зависимост от тяхната структура и тип къдрици.
 • След това стилистът изплаква релаксанта и я напарва.
 • Кератиновият лосион се нанася върху кичурите.
 • Следва измиванена косата ви след 30 минути със студена вода.
 • Накрая косата ви ще бъде изсушена със сешоар и трайно изправена с маша.

 Дълготрайно изправяне на коса цена

Японски метод за термично трайно изправяне на коса

Японският метод за трайно изправяне на косата използва топлина и химически разтвори, за да промени модела на къдриците на косата.

Процедура:

 • Стилистът ще измие косата ви и ще я раздели на части.
 • Ще нанесе химически разтвор върху всяка секция кичури и ще го остави да подейства за 30-45 минути. Това разрушава протеиновите връзки и преструктурира естествената текстура на косата ви.
 • Следва изплакване със студена вода и измиване с шампоан.
 • Косата ви ще бъде изложена на топлина чрез маша известно време, докато бъде изправена.
 • Стилистът нанеся друг химикал върху косата ви, за да запази новата си форма.
 • След три дни трябва да повторите процеса, за да се получи дълготрайно и перманентно изпарвяне.

 Трайно изправяне на коса в домашни условия

Бразилско (кератиново) изправяне на коса

Кератиново / бразилско изправяне е един от най-безопасните методи за трайно изправяне на косата. Освен това идва с допълнителното предимство да предпазва косата ви от слънцето.

Процедура:

 • Стилистът ще измие косата ви и ще я раздели на части.
 • Ще нанесе кератинов разтвор върху всяка секция и ще го оставят да действа 2-5 минути.
 • Фризьора ще прекара кичурите ви през преса, изглаждайки и фиксирайки структурата на косата ви.

Дълготрайното изправяне на коса може да отнеме много време. Въпреки че извършването му в салон винаги е чудесен вариант, можете да го направите лесно у дома.

Трайно изправяне на коса с кератин

Колко време издържа перманентното изправяне на коса?

Ефектът от изправянето с кератин е до израствването на новата коса. Самата процедурата по изправяне, може да продължи между 2 и 4 часа.

Каква е цeната за трайно изправяне на коса

Цената средно е от 150 до 400 лв, в зависимост от това в кой салон ще направите процедурата и от това колко е дълга косата ви.

Странични ефекти от трайно изправяне на коса

Накъсването на косата след тезио методи на изправяне е често срещано явление. Химическият разтвор действа, като по същество уврежда косата ви, така че тя да лежи гладка като освободи естествената си къдрица.

Един страничен ефект от това увреждане е, че косата ви може да бъде по-трудна за оформяне и да отнеме повече време, за да изсъхне, докато порасне нова.

Формалдехидът, известен канцероген, също присъства в повечето разтвори за изправяне. Проучване на Trusted Source от 2021 г. относно процедурите за изправяне на косата установи нива на формалдехид, които се считат за достатъчно високи, за да представляват опасност за здравето на хората.

Нанасянето на формалдехид върху косата ви и вдишването на неговите изпарения причинява достатъчно силно излагане на нежелани реакции, включително:

 • респираторни затруднения
 • дразнене на носа и очите
 • зачервяване и дразнене на кожата

Дори „напълно естествените“ или „без формалдехид“ формули използвани при изправяне на коса често са пълни с дублиращи се химикали, които се превръщат във формалдехид, когато се нагреят.

Има обаче някои алтернативи. Химическите преси, които не съдържат луга или са базирани на алкален сулфит, са по-безопасни от другите перманентни преси за коса.

Разбира се, най-безопасният вариант от всички е да се избегне излагането на вредни химикали, които могат да абсорбират през скалпа и носните ви отвори. Изправянето на косата ви без топлина е чудесна алтернатива, ако е възможно.

Не трябва да прилагате нито един от тези методи за постоянно, ако сте бременна или се опитвате да забременеете.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...