Трябва ли да се претака зелето и защо?

Трябва ли да се претака зелето, защо и колко често да го правим. Първо ще вметнем малко предистория. Когато са правили кисело зеле навремето, бидоните не са били толкова разпространени, да не кажем че по-назад изобщо ги е нямало. Правели са тази зимнина в големи дървени каца, като са използвали подобни и за направата на вино. Тъй като обикновено тези каци са били големи, на саламурата й е било трудно да достигне равномерно навсякъде в зелето. Оттам останало и претакането на кизелото зеле.

Трябва ли да се претака зелето

Краткия отговор е НЕ. Поне не е задължително, ако ще правите зеле в бидон (100 – 120 л или по-малко) с разтворена сол във вода – саламура, с която да залеете зелето. Според нас, както и мнозина други, тази практика е остаряла и просто е останала като обичай. Вече не е нужно, освен ако не правите киселото зеле в прекалено големи съдове, та дори и тогава може да се поспори. Или пък освен, ако просто да искате да останете насаме. Вие и зелето 🙂

Но, за хората, които тачат и милеят по онези отминали дни и свързват този ритуал с мили спомени, това е просто задължително и няма да навреди особено.

Защо се претака зелето?

Зелето се претака основно , за да се разпредели равномерно саламурата – солния разтвор. Въпреки това, с претакането се вкарва допълнително количество кислород, което насърчава развитието на бактериите.

Ако заливате с предварително приготвена саламура, може и да не се претака, но всичко зависи от вас. Някои хора слагат солта най-отгоре и запушват бидона с найлон и капак. Солта се разтваря във водата а бидона от време на време се разклаща или пък не. Грешна практика няма според нас, въпроса стои по-скоро в качеството на зелето (колко отрови / нитрати е приело чрез пръскане) и в температурите при които протича млечнокиселата ферментация.

Колко често се претака зелето

Ако сте решили да претакате, то в началото може да претакате 2-3 пъти за първата седмица, за да ускорите процеса и да разнесете соления разтвор равномерно, когато слагате солта между редовете със зелки или най-отгоре в тензух.

Може и да претакате ако сте залели с предварително приготвена саламура, всичко зависи от вас и вашето желание да се навъртате около зимнината.

Надяваме се отговорихме на въпроса,  трябва ли да се претака зелето, за тези които тепърва се сблъскват с правенето на главесто зеле за кисела зимнина. На опитните (и не само на тях) ще кажем наздраве!

За тези от вас които търсят още отговори на въпроси за киселото зеле, може да погледнете тази статия за кисело зеле в бидон и тези често срещани въпроси.

Препоръчваме и тази статия за дилемата с какво да пресечете киселото зеле, ако изобщо го пресичате.

трябва ли да се претака зелето

И само да споделим, нашето е почти готово, а първата салата е вече налице!

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за 17 април 2024: Лош ден за Везни, Телците търсят съвет

Разберете какво вещаят звездите за вас на 17.04.2024, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Дневен хороскоп за 17 април 2024 Овен Днес...

Козуначени кифли