Туршия от зелени домати

Това е сурова туршия от зелени домати, с която няма да сбъркате никога! Ако сте сели късни домати и тепърва са понаедрели, сега е момента да откъснете малко от тях и да си приготвени чудно вкусна сурова туршия без овакумяване.

Ако пък нямате насаждения, то по пазарите ще намерите почти винаги до края на лятото. За такъв тип зимнина е подходящ 3 литров буркан, но в крайна сметка, тук изборът е ваш.

Подбират се здрави, ненаранени и незаболели дребни сортове домати, по възможност с правилна форма (овална). Месестата им част е хубаво да е по-стегната, а семенните гнезда да са по-малки, преди още домата да е почнал да порозовява.

Продукти за туршия от зелени домати

  • по-дребни зелени домати;
  • цветно зеле;
  • моркови;
  • млада бамя;
  • дребни люти чушки (по желание);
  • копър;
  • корен от хрян;
  • целина.

За саламурата

  • 300гр сол;
  • вода.

Начин на приготвяне на туршията

Измиват се и се нареждат в буркани, като между тях слагате късчета предварително накъсано цветно зеле, моркови и нарязани на кръгчета млада бамя (2-3 см на дебелина). По желание може да добавите лютиви чушки, по-дребен сорт.

Съотношението на доматите към останалия зеленчук е три части към едно. За подобряване на вкуса добавяте, копър, корен от хрян нарязан на тънко и целина.

На дъното, по средата на буркана и най-отгоре слагате листа от вишна или касис. Притискате всичко това добре, след което се заливат със саламура, която предварително е преварена и охладена преди заливане.

Саламурата се приготвя в съотношение 300гр сол на 5 литра количество вода. Така приготвения разтвор, трябва да покрие доматите и още 1-2 см разтвор над тях.

Затваряме с капачки и съхраняваме готовата продукция на хладно. Ферментацията ще приключи за около 2-3 седмици, при условие, че температурата е близо до 20 градуса, но не повече.

Може да приготвите и туршия от зелени домати, които са вече леко порозовели. Ако ще приготвяте туршия от такива домати, то трябва да увеличите количеството сол на 400гр.

*Забележка: в бурканите се нареждат и ползват само еднакво узрели домати.

Успех!

Ако не сте правили още царска туршия, сега е точното време. Ако пък ще ви трябват кисели краставички за руската салата, вижте рецептата за тях. Приближава време и за киселото зеле, така че не пропускайте да си припомните и тази рецепта.

А знаете ли че, зелените домати са полезни за поддържане на нормално кръвно налягане?

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано