За туршия от тиквички се говори, че ставала по-вкусна дори от киселите краставички, поради нежната месеста сърцевина и по-тънка кора от тази на корнишоните. Дали е така, не знаем, но смятаме да изпробваме тази стара българска рецепта.
Туршия от тиквички
Зимнината от тиквички е добре дошла по-всяко време на годината, особено когато няма сезонни и пресни зеленчуци по пазарите. На вкус, наподобяваща киселите краставички, зимнина, приготвена като туршия от тиквички е подходяща за разнообразяване на зимното меню, като салата, гарнитура и др.
Представяме ви една рецепта за туршия от тиквички изпълнена в два варианта, първия със марината и втория със саламура.
Необходими продукти
- тиквички (млади, пресни);
- цели скилидки чесън;
- корени от хрян;
- листа от целина;
- листа от вишна (по желание).
Съставки за саламура на туршия от тиквички и марината
За марината:
- 1 бутилка оцет (700мл);
- 1.5л вода;
- 120 гр сол.
За саламурата:
- 5л. вода;
- 250 до 300 гр. сол.
Начин на приготвяне на туршия от тиквички
Подбираме по възможност пресни тиквички, млади и не много големи, с които така подбрани се надяваме да немат все още оформени семки. Ако тиквичките са съвсем малки, може да използвате и буркани в които да приготвите зимнината. Ако са по-големи, по-удобно за целта би било да се използва малко ПВЦ бидонче, а най-добре дървено каче, ако разполагате с такова.
Измиваме, премахваме дръжките и нареждаме в съда, като между тиквичките пускаме скилидките чесън, поставяме листата от целина, корените от хрян и по желание листа от вишна. Листата от вишна съдържат известно количество танини, лимонена киселина, кварцетин и др. Основно се добавят за цвят. Всичко това, може да притиснете с подходяща малка решетка, поставена най-отгоре и да залеете с охладен разтвор. А какъв ще бъде той, изберете вие, между саламура от сол и вода или марината с оцет и отново с вода и сол.
За приготвяне на саламурата се преварява вода, в която се добавя солта и се оставя да се охлади до стайна температура. За маринатата отново смесвате всички съставки на загрят котлон и след ихлаждане заливате тиквичките.
По тези два метода, приготвената туршия от тиквички не отстъпва по нищо на зимнината от кисели краставички, според много от хората. Дали е така, ще раберем скоро.
Успех!
Ако все още се намират корнишони, топ не пропускайте да приготвите мариновани краставички (без аспиин) по тази рецепта. В случай, че ви се намират по-големи тиквички, може да пробвате тази рецепта за запеканка с тиквички.