НачалоРецептиТуршия / зимнинаТуршия от тиквички (с...

Туршия от тиквички (с целина и цели скилидки чесън)

За туршия от тиквички се говори, че ставала по-вкусна дори от киселите краставички, поради нежната месеста сърцевина и по-тънка кора от тази на корнишоните. Дали е така, не знаем, но смятаме да изпробваме тази стара българска рецепта.

Туршия от тиквички

Зимнината от тиквички е добре дошла по-всяко време на годината, особено когато няма сезонни и пресни зеленчуци по пазарите. На вкус, наподобяваща киселите краставички, зимнина, приготвена като туршия от тиквички е подходяща за разнообразяване на зимното меню, като салата, гарнитура и др.

Представяме ви една рецепта за туршия от тиквички изпълнена в два варианта, първия със марината и втория със саламура.

Необходими продукти

  • тиквички (млади, пресни);
  • цели скилидки чесън;
  • корени от хрян;
  • листа от целина;
  • листа от вишна (по желание).

Съставки за саламура на туршия от тиквички и марината

За марината:

  • 1 бутилка оцет (700мл);
  • 1.5л вода;
  • 120 гр сол.

За саламурата:

  • 5л. вода;
  • 250 до 300 гр. сол.

Начин на приготвяне на туршия от тиквички

Подбираме по възможност пресни тиквички, млади и не много големи, с които така подбрани се надяваме да немат все още оформени семки. Ако тиквичките са съвсем малки, може да използвате и буркани в които да приготвите зимнината. Ако са по-големи, по-удобно за целта би било да се използва малко ПВЦ бидонче, а най-добре дървено каче, ако разполагате с такова.

Измиваме, премахваме дръжките и нареждаме в съда, като между тиквичките пускаме скилидките чесън, поставяме листата от целина, корените от хрян и по желание листа от вишна. Листата от вишна съдържат известно количество танини, лимонена киселина, кварцетин и др. Основно се добавят за цвят. Всичко това, може да притиснете с подходяща малка решетка, поставена най-отгоре и да залеете с охладен разтвор. А какъв ще бъде той, изберете вие, между саламура от сол и вода или марината с оцет и отново с вода и сол.

За приготвяне на саламурата се преварява вода, в която се добавя солта и се оставя да се охлади до стайна температура. За маринатата отново смесвате всички съставки  на загрят котлон и след ихлаждане заливате тиквичките.

По тези два метода, приготвената туршия от тиквички не отстъпва по нищо на зимнината от кисели краставички, според много от хората. Дали е така, ще раберем скоро.

Успех!

Ако все още се намират корнишони, топ не пропускайте да приготвите мариновани краставички (без аспиин) по тази рецепта. В случай, че ви се намират по-големи тиквички, може да пробвате тази рецепта за запеканка с тиквички.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 16 юли 2024:

Добро време за интелектуална дейност, общуване и учене. Отношенията между влюбените ще се развият към по-добро. Хороскоп за 16 юли 2024 Овен днес имате склонност да летите...