РецептиТуршия / зимнина

Туршия с камби

Сред богатството на българските зимнини има рецепти, които не губят своя чар, дори и след десетилетия, и класическата туршия с камби доказва това за сетен път.

Камбите трябва да са месеси, защото рискувате да се разкашкат при по-тънка кожица и това е основното при приготвянето на туршии с пипер.

Избират се винаги месести камби и чушки сорт черна капия, слонско ухо и т.н., които не трябва да имат видим следи от нараняване или загниване.

Необходими продукти за туршия с камби

  • 5 кг камби
  • 1 кг карфиол
  • 500 г моркови
  • връзка целина

За марината

  • 1 л вода
  • 75 г захар
  • 25 г сол
  • 200 мл. оцет (6%)

* забележка: увеличете пропорциите за марината, според количеството буркани, което ще приготвяте

Мариновани камби (с оцет и мед)

Начин на приготвяне на туршия с камби

Подберете камби, които да са са свежи, твърди и неповредени. Измийте ги добре и отстранете дръжките, след което ги нарежете кат оза салта. Морковите обелете и нарежете на кръгчета, а карфиолът накъсайте на розетки.

На дъното на бурканите поставете клонка целина и започнете да редите зеленчуците на пластове, но не прекалено стегнато. Най-тогоре завършете отново с целина.

В голяма тенджера сложете водата, оцета, солта и захарта, загрейте до среден огън и разбъркайте добре, докато сухите съставки се разтворят напълно.  След като кипне, изключете котлона и оставете маринатата да се охлади.

Виж още: Мариновани камби

Тя не трябва да е гореща, когато залеете зеленчуците, защото високата температура може да ги размекне и да не останат хрупкави.

След като маринатата леко се охлади, залейте зеленчуците, докато се покрият напълно и запечатайте бурканите, като преди това може да добавите 1 гр салицилова киселина на буркан омния за по-добро съхранение на зимнината.

Камбите не се стерилизират и са готови за консумация след около 1-2 седмици.Така направената туршия с камби запазват своята свежест и цвят, напомняйки, че всяка зима може да има вкус на лято.

Виж още: Бабина царска туршия

снимка: личен архив

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО