Сред богатството на българските зимнини има рецепти, които не губят своя чар, дори и след десетилетия, и класическата туршия с камби доказва това за сетен път.
Камбите трябва да са месеси, защото рискувате да се разкашкат при по-тънка кожица и това е основното при приготвянето на туршии с пипер.
Избират се винаги месести камби и чушки сорт черна капия, слонско ухо и т.н., които не трябва да имат видим следи от нараняване или загниване.
Необходими продукти за туршия с камби
- 5 кг камби
- 1 кг карфиол
- 500 г моркови
- връзка целина
За марината
- 1 л вода
- 75 г захар
- 25 г сол
- 200 мл. оцет (6%)
* забележка: увеличете пропорциите за марината, според количеството буркани, което ще приготвяте
Начин на приготвяне на туршия с камби
Подберете камби, които да са са свежи, твърди и неповредени. Измийте ги добре и отстранете дръжките, след което ги нарежете кат оза салта. Морковите обелете и нарежете на кръгчета, а карфиолът накъсайте на розетки.
На дъното на бурканите поставете клонка целина и започнете да редите зеленчуците на пластове, но не прекалено стегнато. Най-тогоре завършете отново с целина.
В голяма тенджера сложете водата, оцета, солта и захарта, загрейте до среден огън и разбъркайте добре, докато сухите съставки се разтворят напълно. След като кипне, изключете котлона и оставете маринатата да се охлади.
Виж още: Мариновани камби
Тя не трябва да е гореща, когато залеете зеленчуците, защото високата температура може да ги размекне и да не останат хрупкави.
След като маринатата леко се охлади, залейте зеленчуците, докато се покрият напълно и запечатайте бурканите, като преди това може да добавите 1 гр салицилова киселина на буркан омния за по-добро съхранение на зимнината.
Камбите не се стерилизират и са готови за консумация след около 1-2 седмици.Така направената туршия с камби запазват своята свежест и цвят, напомняйки, че всяка зима може да има вкус на лято.
Виж още: Бабина царска туршия
снимка: личен архив
