Туршия с карфиол и моркови

Туршия с карфиол и моркови е класическа зимнина с приятен хрупкав вкус и свеж аромат.

Тя е лесна за приготвяне и се съхранява дълго време, което я прави популярна през студените месеци.

Ето как може да направите тази традиционна туршия.

Необходими продукти:

  • 1 глава карфиол (около 1 кг)
  • 5 средни по големина моркови
  • 1 червена чушка (по желание за аромат)
  • 1 л вода
  • 1/2 ч.ч. оцет
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.ч. сол
  • Синапено семе (по желание)
  • чесън (по желание)

Как да приготвите туршия с карфиол и моркови:

Бърза туршия с карфиол
личен архив

Измийте добре карфиола и го разделете на розички. Морковите се обелват и нарязват на кръгчета или пръчици. Червената чушка също се нарязва на по-големи парчета, ако я използвате за повече аромат и цвят.

Вземете голям стъклен буркан (обикновено 3-литров) и започнете да редите редове от карфиол, моркови и по желание чушки. Между тях можете да добавите чесън и синапено семе за повече аромат. На дъното на буркана и между слоевете добавете черен пипер и дафинов лист.

В тенджера сложете вода, оцет, сол и захар, след което оставете сместа да заври. Бъркайте докато солта и захарта напълно се разтворят. След като маринатата заври, свалете я от огъня и я оставете да изстине до стайна температура.

Изсипете маринатата върху зеленчуците в буркана, така че да покрие изцяло съдържанието. Ако сложените в буркани моркови и карфиол не са напълно покрити, можете да добавите още вода или марината.

туршия с карфиол и моркови

Затворете буркана плътно с капачка и го оставете на хладно и тъмно място за 5-7 дни, за да ферментира. Времето за готовност може да варира в зависимост от температурата на околната среда – ако е по-хладно, процесът ще е по-бавен.

След като туршията е престояла и зеленчуците са добре ферментирали, тя е готова за консумация. Може да се съхранява в хладилник или мазе през целия зимен сезон.

Тънкости и съвети за тази: Ако търсите по-пикантен вкус при киселата туршия, можете да добавите повече малко люти чушки към марината за туршия. За по-специфичен  вкус може да сложите синапено семе или дори настърган джинджифил. Този вид туршия може да се прави не само в големи буркани, но и в по-малки буркани за индивидуални порции, а освен моркови и цветно целе може да добавите зелечнуки на сито по желание.

Тази туршия с карфиол и моркови е идеална за гарнитура към ястия с месо, бобени и зеленчукови гозби, а също така е перфектно допълнение към зимната трапеза. С тези лесни стъпки и достъпни продукти, зимнината е чудесен избор за всеки, който обича киселия вкус на трушията и хрупкавите мариновани зеленчуци.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано