Дали за закуска или за обяд, едновремешния тутманик си е заслужил достойно място сред тестените изделия. Затова рецептата днес за преди обед е класически и неподправен тутманик по стара българска рецепта, която открихме в малко изпокъсано книжле.
Кулинарията като всички други сфери на занаята се видоизменя, появяват се нови и нови рецепти, кои по-добри, а други не чак толкова. Но човек е устроен така, че често се връща към корените си. Затова и решихме да споделим тази рецепта с вас.
Рецепта за тутманик
Въздържахме се да коригираме количеството на съставките и продуктите, с цел да не се отклоняваме от оригинала на рецептата, но вие може лесно да направите това. като намалите пропорционално количеството им.
Необходими продукти
- 1500 гр. брашно;
- 600 мл. вода;
- 400 гр. сирене;
- 400 гр топено масло или мас;
- 3 яйца;
- 20 гр мая;
- сол.
Начин на приготвяне на тутманика
От прясното брашно, едно яйце, малко сол и маята се замесва меко тесто, след което се оставя да престои за 15 минути.
Разделяте го на 4-6 равни къса. Взимате един от тях и го разтягате с ръце, така че да обхване средата на предварително приготвената тава, в която ще го печете. Поръсвате с масло и сирене и отделяте тавата настрани.
По същия начин вземате друг къс от тестото и го разтегляте на дъска. Отново поръсвате добре с масло и сирене и този път го сгъвате на квадрат, като го поставяте в средата на първата разтегната кора.
Продължавате да правите това и с останалите парчета, които сгъвате отново на квадрати и поставяте върху първия квадрат на купчинка.
Следва да обвиете всички квадрати с първата кора, която сте разстлали на дъното на тавата. Така обвито всичко в едно тестото се разтегля на един голям лист се се прегъва още 2-3 пъти, като преди всяко прегъване се поръсва отново със сирене и масло.
Най-накрая се разтегля така, че да покрие цялата тава, намазвате го с малко масло и с леко разбитите останали яйца.
Печете в умерена фурна до готовност.
Успех!
Автори: Хр. Хаджиниколов, Г. Шишков, Н. Димитров, 1958г.
Виж още: Ачма баница, Дърпана баница, Памук погача
снимка: stock.adobe.com