НачалоРецептиТестени изделияТутманик (по стара рецепта...

Тутманик (по стара рецепта от едно време)

Дали за закуска или за обяд, едновремешния тутманик си е заслужил достойно място сред тестените изделия. Затова рецептата днес за преди обед е класически и неподправен тутманик по стара българска рецепта, която открихме в малко изпокъсано книжле.

Кулинарията като всички други сфери на занаята се видоизменя, появяват се нови и нови рецепти, кои по-добри, а други не чак толкова. Но човек е устроен така, че често се връща към корените си. Затова и решихме да споделим тази рецепта с вас.

Рецепта за тутманик

Въздържахме се да коригираме количеството на съставките и продуктите, с цел да не се отклоняваме от оригинала на рецептата, но вие може лесно да направите това. като намалите пропорционално количеството им.

Необходими продукти

  • 1500 гр. брашно;
  • 600 мл. вода;
  • 400 гр. сирене;
  • 400 гр топено масло или мас;
  • 3 яйца;
  • 20 гр мая;
  • сол.

Начин на приготвяне на тутманика

От прясното брашно, едно яйце, малко сол и маята се замесва меко тесто, след което се оставя да престои за 15 минути.

Разделяте го на 4-6 равни къса. Взимате един от тях и го разтягате с ръце, така че да обхване средата на предварително приготвената тава, в която ще го печете. Поръсвате с масло и сирене и отделяте тавата настрани.

По същия начин вземате друг къс от тестото и го разтегляте на дъска. Отново поръсвате добре с масло и сирене и този път го сгъвате на квадрат, като го поставяте в средата на първата разтегната кора.

Продължавате да правите това и с останалите парчета, които сгъвате отново на квадрати и поставяте върху първия квадрат на купчинка.

Следва да обвиете всички квадрати с първата кора, която сте разстлали на дъното на тавата. Така обвито всичко в едно тестото се разтегля на един голям лист се се прегъва още 2-3 пъти, като преди всяко прегъване се поръсва отново със сирене и масло.

Най-накрая се разтегля така, че да покрие цялата тава, намазвате го с малко масло и с леко разбитите останали яйца.

Печете в умерена фурна до готовност.

Успех!

Автори: Хр. Хаджиниколов, Г. Шишков, Н. Димитров, 1958г.

Виж още: Ачма баницаДърпана баницаПамук погача

снимка: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...