Ето и рецептата за тези чудесни мекички, както си ги спомняме от едно време. Те се правят с топла вода, но може след като направите рецептата да ги изпробвате с прясно или кисело мляко. Въпреки това, тази вкусотия се прави със затоплена вода по оригиналната и рецепта.
Улични мекици
Тук е момента да уточним, защо се наричат улични. Името им идва от факта, че около 90-те и по-рано, тези мекици често се предлагаха по закусвалните или понякога буквално на улицата. След това имаше затишие, а по-късно се „възродиха“ отново.
Необходимите продукти са както следва:
- 500 г брашно
- 1 пакетче суха мая или 15 гр прясна
- 250 мл топла вода
- 1 яйце
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 супени лъжици олио (за тестото)
- олио за пържене (поне 1 литър)
Подготовка на тесто за улични мекици
В малка купа разтворете маята в 100 мл топла вода, като добавите захарта. Оставете маята на топло място за около 10-15 минути, докато започне да се образуват мехурчета, което показва, че е активна.
В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в средата му. В кладенчето изсипете маята, която вече се е активирала, останалата вода, яйцето, солта и олиото. и разбъркайте, докато сместа се оформи в меко тесто.
Извадете тестото на набрашнена повърхност и започнете да го месите с ръце, докато стане гладко и еластично. Това трябва да отнеме около 8-10 минути. Тестото не трябва да лепне, но трябва да е меко и леко еластично.
Прехвърлете тестото обратно в купата, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло място за около 1 час, или докато увеличи обема си двойно.
Начин на приготвяне:
След като тестото е втасало, го разделете на топчета с размер на кайсия и от всяко топче оформете улични мекици с дебелина около 1 см.
Внимавайте да не ги правите прекалено тънки, за да останат меки и пухкави отвътре при пържене. Загрейте достатъчно олио в дълбок тиган или най-добре в тенджера за да не ви пръска.
Олиото трябва да е горещо, но не твърде много, за да изпържите мекиците равномерно. Проверете температурата, като пуснете малко парче тесто – ако започне да цвърчи и се издига нагоре, олиото е готово.
Пуснете по една-две мекици в горещото олио и пържете до златисто-кафяво от всяка страна. Обикновено отнема около 2-3 минути на страна, в зависимост от температурата на олиото.
Извадете ги от тигана с решетъчна лъжица и ги сложете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Виж още: Турско тесто за мекици
Уличните мекици са готови за сервиране веднага след пърженето. Те могат да бъдат поръсени със захар, гарнирани със сирене, мед или сладко, в зависимост от вашия вкус. Сервират се най-добре топли, за да усетите пълния вкус и текстура на тази българска класика.
Съвети за перфектните улични мекици
- внимавайте тестото да не е прекалено твърд. От мекото тесто ще станат по-пухкави и въздушни.
- ако тестото лепне, намокрете ръцете си с малко олио при оформянето им, за да не залепват.
- проверете дали олиото е достатъчно горещо, преди да започнете да пържите. Ако не е, достатъчно загрято, ще поемат твърде много мазнина.
Да ви е сладко!
Виж още:
Снимка: Pixabay