НачалоРецептиСладки и десертиУникална козуначена баклава по...

Уникална козуначена баклава по стара рецепта

Тази козуначена баклава, не само ще ви върне назад във времето, но е и един добър начин да тренирате своите кулинарни умения за наближаващите великденски празници.

Всъщност, за да направите козуначена баклава, изобщо не е нужно да сте шеф готвач. Просто трябва да следвате стриктно описаните стъпки по-долу и ще добавите още един ценен сладкиш в рецептурника си с лакомства.

Рецепта за козуначена баклава

Необходимите продукти за тази баклава, както се подразбира, са малко по-различни, но не и такива, заради които трябва да преобърнете магазина. Ето какво ще ви трябва за направата на козуначената баклава:

  • 5 яйца;
  • 300 гр масло;
  • 1 кафяна чашка прясно мляко;
  • 20 гр. прясна мая;
  • 1кг захар;
  • 1500 мл вода;
  • ром (лимонов сок);
  • брашно за замесване (около 500 гр).

Стъпки за приготвяне на козуначена баклава

Първо трябва да разтворите маята в хладно мляко и да добавите предварително  разбитите яйца.

Замесвате с брашното възмеко тесто, което трябва да разделите на 10 топки, като всяка от топките трябва да разточите на кръг.

Получените кръгове нареждате един върху друг, като между тях мажете с маслото (оставете си малко от него за да намажете и тавата най-накря).

Така наредените една върху друга кори навивате на руло, като полученото руло, трябва да бъде с дебелина около 8см в диаметър.

Нарежда се на прави пръчки в правоъгълна тава и се оставя да си почине малко.
Щом започне да се надига, но не напълно втасало, се пече до зачервяване. Ако не се зачерви добре, баклавата ще стане по-тестена. Ако пък тестото се надигне много, баклавата няма да е така вкусна, затова се внимава да се уцели момента, когато баклавата започва да се надига.

Когато е вече опечена и охладена, се залива с горещ сироп приготвен от захарта и водата, като подправяте с лимон или ром.

Така залятата козуначена баклава престоява около 15 минути, а излишният сироп се сгъстява наново и с него отново заливате баклава за допълнителен блясък.

Успех!

Не пропускайте и другите ни рецепти за сладки и вкусни изкушения, като:

Лесна баклава с канела и орехи

Мързелива баклава с готови кори

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име