Тази козуначена баклава, не само ще ви върне назад във времето, но е и един добър начин да тренирате своите кулинарни умения за наближаващите великденски празници.
Всъщност, за да направите козуначена баклава, изобщо не е нужно да сте шеф готвач. Просто трябва да следвате стриктно описаните стъпки по-долу и ще добавите още един ценен сладкиш в рецептурника си с лакомства.
Рецепта за козуначена баклава
Необходимите продукти за тази баклава, както се подразбира, са малко по-различни, но не и такива, заради които трябва да преобърнете магазина. Ето какво ще ви трябва за направата на козуначената баклава:
- 5 яйца;
- 300 гр масло;
- 1 кафяна чашка прясно мляко;
- 20 гр. прясна мая;
- 1кг захар;
- 1500 мл вода;
- ром (лимонов сок);
- брашно за замесване (около 500 гр).
Стъпки за приготвяне на козуначена баклава
Първо трябва да разтворите маята в хладно мляко и да добавите предварително разбитите яйца.
Замесвате с брашното възмеко тесто, което трябва да разделите на 10 топки, като всяка от топките трябва да разточите на кръг.
Получените кръгове нареждате един върху друг, като между тях мажете с маслото (оставете си малко от него за да намажете и тавата най-накря).
Така наредените една върху друга кори навивате на руло, като полученото руло, трябва да бъде с дебелина около 8см в диаметър.
Нарежда се на прави пръчки в правоъгълна тава и се оставя да си почине малко.
Щом започне да се надига, но не напълно втасало, се пече до зачервяване. Ако не се зачерви добре, баклавата ще стане по-тестена. Ако пък тестото се надигне много, баклавата няма да е така вкусна, затова се внимава да се уцели момента, когато баклавата започва да се надига.
Когато е вече опечена и охладена, се залива с горещ сироп приготвен от захарта и водата, като подправяте с лимон или ром.
Така залятата козуначена баклава престоява около 15 минути, а излишният сироп се сгъстява наново и с него отново заливате баклава за допълнителен блясък.
Успех!
Не пропускайте и другите ни рецепти за сладки и вкусни изкушения, като: