НачалоНовиниУчени изобретиха революционно вибриращо...

Учени изобретиха революционно вибриращо хапче за отслабване

Вибриращо хапче за отслабване? Точно така, и на нас ни се стори странно, но според Масачузетския технологичен университет, това е иновативно и надеждно решение.

Предизвикателството да свалим наднорменото тегло често се усложнява от желанието да се чувстваме сити, което кара изследователите да изследват все по-иновативни начини да подмамят стомаха си да мисли, че е натъпкан до хрилете с обилно хранене.

Вибриращо хапче за отслабване

Инженери от Масачузетския технологичен институт са предприели нов подход към проблема, разработвайки вибриращо хапче, което гъделичка корема отвътре, провокирайки специални сензори за разтягане в стомашната стена да сигнализират на мозъка, че няма повече място.

„За някой, който иска да отслабне или да контролира апетита си, може да се приема преди всяко хранене,“ споделя Шрия Сринивасан, биоинженер в Харвардския университет.

„Това може да бъде наистина интересно, тъй като ще осигури вариант, който може да сведе до минимум страничните ефекти, които виждаме при другите фармакологични лечения.“

Приблизително двама от всеки 5 възрастни американци сега се считат за затлъстели, докато почти една трета са с наднормено тегло. Въпреки че връзката между телесната маса и здравето е сложна, предизвикателствата, свързани с пренасянето на значителни количества натрупани мазнини, често могат да доведат до редица тревожни състояния .

Една последица от наддаването на тегло е нарушената способност да се чувствате удовлетворени от приема на по-малки количества храна, особено мазнини и захари. Контролирането на приема на калории чрез диета е трудно, когато мозъкът е настроен да очаква повече.

Има, разбира се, редица начини, по които можем да провокираме храносмилателната верига на тялото си, за да изключим тази реакция на глад, вариращи от просто напълване на стомаха ни с храна с ниско съдържание на калории, като вода, до драстични интервенции като бариатрична хирургия.

Други се насочват към химията на мозъка, като използват фармацевтични продукти, за да потушат усещането за глад. Както често се случва с всички медицински препарати, има плюсове и минуси за всяко. Лекарствата могат да имат странични ефекти, хирургията е силно инвазивна, а да се тъпчете с диня, просто не е ефективно.

„За много хора някои от по-ефективните терапии за затлъстяване са много скъпи. В по-голям мащаб нашето устройство може да бъде произведено на доста рентабилна цена,“ споделя Шринивасан.

Това устройство ве сравнително просто. Нарича се хапче с вибриращ биоелектронен стимулатор за поглъщане (VIBES). То се състои от капсула с дължина 30,65 милиметра, малко над 3 сантиметра покрита с желатинова мембрана, която се разтваря в рамките на минути след поглъщане.

Вътре има пружинен механизъм, който включва вибриращ мотор, след като капсулата е безопасно в стомаха, бръмчейки на честоти, настроени да стимулират сензорните нерви в стомашната стена, които обикновено реагират на разтягането на тъканите.

Тествани върху 10 прасета, капсулите са наблюдавани за движение, безопасност, продължителност и в крайна сметка ефективност при намаляване на приема на храна. Всяко животно поглъща хапчето VIBE 20 минути преди хранене, след което устройството бръмчи в стомаха им за около половин час.

Не само, че хапчето бе свързано с повишаване на хормоните, които показват, че мозъкът вече не е в режим на глад, прасетата с вибриращо хапче в червата реагират, като консумират 40% по-малко от събратята си.

Сега изследователите търсят начини да увеличат времето за работа на устройството и да мащабират дизайна му за клинични изпитвания при хора и се надяват, че един ден това може да бъде новият модел в отслабването.

Изследването за революционното вибриращо хапче е публикувано в Science Advances.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...