НачалоЗдравеУчени обясняват защо гладуването...

Учени обясняват защо гладуването предпазва тялото от възпаления

Нашата имунна система осигурява на тялото ни основна защита, като насочва  химическите агенти и клетъчните убийци към местата на увреждане по време на  възпаление.

Известно е, че придържането към висококалорична диета носи риск от възпалителен синдром, който е в основата на различни здравословни състояния.

Предишни изследвания показват, че гладуването може да помогне за предпазване от възпаление. Екип от изследователи, ръководен от учени от университета в Кеймбридж в Обединеното кралство, разглеждат по-отблизо тази връзка и как тя може да възникне.

Чрез изследване на кръвни проби от 21 доброволци, които са били помолени да консумират храна с 500 калории, да се въздържат от храна за 24 часа и след това да приемат още порция с 500 калории, изследователите откриват увеличение на съединение, наречено арахидонова киселина, в резултат на гладуване.

Арахидоновата киселина е мазнина, която преди е била свързвана с възпалението, въпреки че се смятало, че арахидоновата киселина увеличава, а не намалява нивата на възпаление.

„Това дава възможно обяснение за това как промяната на нашата диета – особено чрез гладуване – ни предпазва от възпаление, особено от вредната форма, която е в основата на много заболявания, свързани със висококалорична диета“, споделя  имунологът Клеър Брайънт от университета в Кеймбридж.

Екипът извършва тестове върху клетки, култивирани в лабораторията, и установи, че арахидоновата киселина намалява активността на протеинов комплекс, наречен NLRP3.

Инфламазомите, както подсказва името, са механизми, които предизвикват възпаление. Тези като NLRP3 са нещо като алармен звънец, сигнализиращ на имунната система да се активира, в някои случаи твърде агресивно и за твърде дълъг период от време и изглежда, че това е начинът, по който гладуването потиска възпалението.

„Все още е твърде рано да се каже дали гладуването предпазва от болести като Алцхаймер и Паркинсон, тъй като ефектите на арахидоновата киселина са краткотрайни, но нашата работа допълва нарастващия обем научна литература, посочваща ползите за здравето от ограничаването на калориите“, споделя Брайънт.

Източник: sciencealert.com

снимка: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 24 юли 2024: Близнаци да си вземат почивка, Везни да избягва спорове

Приемането на промяна може да бъде предизвикателство. Луната е изправена пред предизвикателства от непостоянния Уран и измамника Меркурий, създавайки буря от информация, която замъглява...